Special Olympics sporters strijden in het buitenland

Zoals bekend maakt Special Olympics Nederland deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. In Nederland worden ieder jaar diverse evenementen georganiseerd maar ook worden Nederlandse sporters geregeld uitgenodigd om in het buitenland deel te nemen aan Special Olympics Evenementen.

Lees meer

Cross Country Skiing in Estland

Op 1 en 2 maart 2023 vond in het Tehvandi stadion in Otepää in Estland de Europese Special Olympics Cross Country Skiing plaats met vier Nederlandse deelnemers. Deze vier sporters van WSG Uden trainen wekelijks op de kunstbaan bij Ski- en Snowboardvereniging De Schans in Uden. In een veld van 131 sporters uit 9 landen hebben zij zich goed staande weten te houden. Op de estafette van 4 x 1 km eindigden de Brabantse sporters op de vierde plaats; een knappe prestatie gezien het deelnemersveld wat voornamelijk afkomstig was uit landen waar de sneeuw meestal ruim voorhanden is. Naast de geweldige teamprestatie was er ook individueel succes in Estland. Gonnie Dragt won goud op de 1 km, Ingmar van de Steen won zilver op de 1 km, Dave van de Louw won brons op de 1 km en Nikki Luts won eveneens brons op de 1 km. Voor de sporters was dit een unieke kans om zich te meten op Europees niveau en hebben zij op zowel sportief als persoonlijk vlak flinke groei doorgemaakt. De sporters werden vanuit WSG Uden begeleid door hoofdcoach Aad Pietersen en coach Lilyan Maas.


Triathlon in Slowakije

Van 18 tot 22 mei stond in Samorin, Slowakije de Special Olympics European Triathlon Open Competition op het programma, georganiseerd door Special Olympics Slowakije. Er deden 30 Special Olympics triatleten vanuit de hele wereld mee aan de wedstrijd die bestond uit 750 meter zwemmen in open water, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Onder begeleiding van hoofdcoach Wendy Scholten stonden sporters EsmeeAnne de Meulmeester en Wessel Everloo aan de start in Slowakije. EsmeeAnne behaalde de derde plaats bij de dames en Wessel mocht het hoogste podium betreden waar hij een mooie gouden medaille omgehangen kreeg. Een fantastisch resultaat dat smaakt naar meer.

“Jaren geleden vertelde ik al dat het mijn droom was om een Special Olympics triathlon te doen. Die droom is nu dubbel en dwars uitgekomen. En mijn liefde voor de sport is enorm gegroeid. Zo gaaf!”, aldus EsmeeAnne


World Games in Berlijn

De Special Olympics World Games vonden dit jaar plaats in Berlijn. Na een spectaculaire openingsceremonie, barstte het sporttoernooi los. Na maanden van voorbereidingen en trainingen konden de 55 sporters van Special Olympics Team NL eindelijk aan de wereld laten zien wat ze kunnen. En met succes! Met maar liefst 59 medailles kwamen zij terug in Nederland. Bij de sporters ging het echter niet om de medailles, maar om het meedoen. “Mijn hoogtepunt waren mijn persoonlijke records! Op alle drie de onderdelen ben ik sneller geworden!” aldus een uitgelaten zwemmer.

Golf in Zwitserland

Een paar dagen na terugkomst uit Berlijn stapte golfer Guy weer in de auto om naar een volgend internationaal toernooi te gaan. Samen met nog twee clubgenoten van Golfclub Prise d’Eau nam hij deel aan het Special Olympics Golf Tournament in Rapperswil, Zwitserland. Het toernooi bestond uit twee wedstrijddagen. Na de goede start op zaterdag hebben Tijn en Henk (Unified Partner) een mooie bronzen medaille gewonnen en hebben Casper en Ans (coach) een gouden medaille in ontvangst mogen nemen. Guy speelde net als in Berlijn samen met zijn vader en Unified Parter Hubert Jan en zij wonnen een prachtige zilveren medaille. Een fantastisch resultaat in Zwitserland.


Internationale wedstrijden in Nederland

In Nederland worden ook geregeld evenementen georganiseerd waar buitenlandse sporters voor worden uitgenodigd, zoals het Invitational Shorttrack evenement in Utrecht afgelopen jaar. In het weekend van 1-3 september staat de European Unified Sailing Regatta op het programma, een internationaal zeilevenement in Rotterdam.