Filosofie

Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Special Olympics activiteiten zijn competities met specifieke regels; deze behelzen veel meer dan alleen maar bewegen, maar daadwerkelijk presteren op ieder zijn of haar eigen niveau. Special Olympics onderscheidt zich tegelijkertijd van andere sportorganisaties door een breedtesportformule met internationale allure en een consistente visie op wedstrijden.

Gelijkwaardige kansen

Elke sporter krijgt een gelijke kans om tijdens een wedstrijd uit te blinken. Het fundamentele verschil tussen Special Olympics wedstrijden en wedstrijden van andere sportorganisaties is dat alle mensen met een verstandelijke beperking, ongeacht hun prestatieniveau, kunnen deelnemen aan wedstrijden en een kans maken om te winnen. Zij sporten tegen anderen met een gelijk prestatieniveau. De indeling van sporters geschiedt door gebruik te maken van het principe van ‘divisioning’. Vervolgens is elke wedstrijd een finale met medaillekansen voor iedereen.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Natuurlijk is winnen bij Special Olympics activiteiten belangrijk, maar meedoen is minstens zo belangrijk. Special Olympics wedstrijden worden dan ook beoefend in de ware Olympische gedachte. De eed die door de sporters wordt afgelegd luidt dan ook:

“Let me win. But if I cannot win, let me be brave in the attempt”

(“Ik ga voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar”)

Voor iedereen

De wedstrijden staan open voor iedere sporter met een verstandelijke beperking.

Meer dan sport

Special Olympics biedt programma’s aan die verder gaan dan de sport en zorgen voor sociale contacten, verbetering van gezondheid, meer zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, positieve beeldvorming en verlaging van zorgkosten: Healthy Athletes, Torch Run, Play Unified en Athlete Leadership. Sport niet alleen als doel op zich, maar ook als middel tot verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking.