Special Olympics Team NL neemt 59 medailles mee naar huis

Vanavond vindt de sluitingsceremonie plaats van ’s werelds grootste inclusieve sportevenement, de Special Olympics World Games 2023. Morgenmiddag komen de 55 sporters van Special Olympics Team NL alweer naar huis met maar liefst 59 medailles.

Lees meer

Gymnast Joost Visser en ruiter Nick van Rooyen wonnen de meeste gouden medailles in Berlijn; beide wisten tijdens maar liefst 3 gouden medailles te winnen op diverse onderdelen. Uiteindelijk heeft Special Olympics Team NL in bijna alle 12 takken van sport medailles gewonnen.

Bij de sporters ging het echter niet om de medailles, maar om het meedoen. “Mijn hoogtepunt waren mijn persoonlijke records! Op alle drie de onderdelen ben ik sneller geworden!” aldus een uitgelaten zwemmer. In totaal won Special Olympics Team NL 17 gouden, 15 zilveren en 27 bronzen medailles, maar ook 20x 4e prijs, 9x 5e prijs, 10x 6e prijs, 3x 7e prijs, 3x 8e prijs en 2 herinneringsvaantjes.

Succeswensen van topsporters

Nederlandse (ex-)topsporters leven ook met Special Olympics Team NL mee. Via social media ontvingen zij succeswensen van Marit Bouwmeester, Merel Smulders, Casimir Schmidt, Kjeld Nuis, Nadine Broersen en nog vele anderen! In Berlijn was ook verslaggever Wouter Bouwman van ESPN en zijn collega-cameraman Aryan Jauregui aanwezig om de Nederlandse sporters op de voet te volgen.

Special Olympics is meer dan alleen sportprestaties

De World Games staan niet alleen garant voor mooie sportprestaties. Ook de sportiviteit bij de wedstrijden straalt ervan af: coaches die de tegenstander bij verlies troosten en sporters die andere sporters aanmoedigen. Meedoen aan de World Games, twee weken van huis en elke dag nieuwe ervaringen opdoen maakt dat de sporters met een verstandelijke beperking enorm groeien.

Ook een moeder zag met eigen ogen haar kind veranderen tijdens de World Games:
Voor de World Games toonde zij weinig emotie en sprak zij in halve zinnen. Nu zie en hoor ik haar lachen én voert ze gesprekken met onbekenden.

Benieuwd naar foto’s ? Check onze Facebook pagina! Benieuwd naar de verhalen? Lees onze blog.