Achter de schermen: Sportontwikkeling op internationaal niveau

Special Olympics Nederland maakt onderdeel uit van een wereldwijde organisatie. Oprichtster Eunice Kennedy Shriver (1921-2009) begon in 1963 met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het succes van de zomerkampen leidde in 1968 tot de oprichting van Special Olympics Incorporated. Inmiddels is Special Olympics Inc. uitgegroeid tot ’s werelds grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.  

Lees meer

Ieder jaar worden vele evenementen georganiseerd waar sporters met een verstandelijke beperking kunnen presteren op topniveau. Dit geeft sporters een podium om op te stralen en stimuleert de sociale en persoonlijke ontwikkeling. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Nederlandse kennis internationaal ingezet

Special Olympics Nederland streeft ernaar de kwaliteit van sport voor mensen met een verstandelijke beperking te verhogen. Deelnemers aan Special Olympics evenementen worden door middel van ‘divisioning’ ingedeeld in gelijkwaardige divisies en dus gelijkwaardige wedstrijden. Dit gebeurt onder leiding van vele deskundige Technisch Gedelegeerden en GMS Adviseurs. Ook internationaal worden TD’ers en GMS’ers ingezet om sport te blijven ontwikkelen en internationale podia te creëren voor de sporters.  

Per tak van sport worden door Special Olympics Europe Eurasia (SOEE) sportadviseurs ingezet. Zij ondersteunen en adviseren op sporttechnisch vlak andere Special Olympics programma’s bij de ontwikkeling van sport en evenementen. Kennis en kunde wordt internationaal gedeeld en ingezet om sport voor mensen met een verstandelijke beperking over de hele wereld naar een hoger plan te tillen. Vanuit Nederland zijn een aantal Technisch Gedelegeerden en GMS experts aangedragen om sportadviseur te worden en tot onze vreugde zijn de volgende personen gevraagd om internationaal actief te worden:

  • Jan Blaauw (TD atletiek)
  • Walter Joren (TD badminton)
  • Henk Krijgsheld (TD shorttrack)
  • Jelle Mars (assistent- TD voetbal)
  • Joep van Iersel (Unified observer – volleybal)
  • Koos Feiken (TD wielrennen)
  • Mark van der Heijden (TD zeilen)
  • Wendy Scholten (TD zwemmen en open water zwemmen)
  • Paul Hertogh (GMS expert)
  • Sil Decraene (GMS expert)

De sportadviseurs worden aangesteld door de Europe Eurasia Sports Committee (EESC) voor een periode van vier jaar (2023-2027). Special Olympics Inc. kijkt voor de inzet van Technisch Gedelegeerden en GMS experts tijdens World Games ook naar deze groep deskundigen. Zo waren alle bovengenoemde experts (behalve Henk en Jelle) actief tijdens de World Games 2023 in Berlijn afgelopen juni. Jelle Mars is nieuw in de groep van Technisch Gedelegeerden. Op basis van zijn bijdrage aan de ontwikkeling van G-voetbal in Nederland is hij aangesteld als assistent sportadviseur om zo vanuit deze groep verder door te leren.

“Het is een eer om onze Nederlandse TD’ers en GMS’ers op dit niveau aan het werk te hebben. Dit betekent dat de kwaliteit van onze sport hoog is en dat wordt internationaal ook opgemerkt. Op basis van de inzet van alle sportadviseurs kunnen we de sport internationaal verder ontwikkelen en om dat met mensen uit je eigen team te doen geeft een goed en gewaardeerd gevoel!”, aldus sport director Natascha Bruers.

Wij zijn uiteraard ontzettend trots op alle sportadviseurs en wensen allen veel succes en bedanken jullie voor jullie inzet, kennis en daadkracht.