Achter de schermen: Technisch Gedelegeerden

Dat Special Olympics Nederland dé sportorganisatie is voor mensen met een verstandelijke beperking is bekend. De sporters krijgen tijdens sportevenementen een podium om op te stralen. Maar wat gebeurt er allemaal achter de schermen van die sportevenementen? Wie zijn al die hardwerkende mensen en wat doen zij precies?

Lees meer

Technisch Gedelegeerden

Technisch Gedelegeerden zijn de sporttechnische experts op het gebied van hun sport. Zij weten alles over de regels die bij die sport van toepassing zijn. Zij adviseren evenement- en wedstrijdorganisatoren in de voorbereiding van een evenement op sporttechnische punten. Per tak van sport wordt er een Technisch Gedelegeerde ingezet bij de evenementen en zien zij erop toe dat de sport volgens de Special Olympics sportreglementen en -filosofie wordt uitgevoerd. Technisch Gedelegeerden zijn veelal actief binnen de desbetreffende sportbond en zijn aangesteld in overleg met deze sportbond. De Technisch Gedelegeerde heeft alle sport-specifieke kennis en is door Special Olympics Nederland bijgeschoold in kennis van de doelgroep en de aangepaste regelgeving van Special Olympics.

Kwaliteit van sport omhoog

Special Olympics Nederland streeft ernaar de kwaliteit van sport voor mensen met een verstandelijke beperking te verhogen. In samenspraak met desbetreffende sportbonden worden Technisch Gedelegeerden aangesteld. Voor elk van de 23 zomersporten en 4 wintersporten zijn Technisch Gedelegeerden actief.

De kwaliteit van de Nederlandse Technisch Gedelegeerden wordt ook internationaal erkend. Tijdens de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn waren Koos Feiken als Technisch Gedelegeerde Wielrennen, Mark van der Heijden als Technisch Gedelegeerde Zeilen en Walter Joren als Technisch Gedelegeerde Badminton aangesteld. Daarnaast waren Jan Blaauw als scheidsrechter Atletiek, Wendy Scholten als scheidsrechter Open Water Zwemmen, Elsbeth Ruys als Hoofd Divisioning Hockey en Joep van Iersel als Unified Waarnemer Volleybal aangesteld.

Bij de Special Olympics World Games 2025 in Turijn is Henk Krijgsheld aangesteld als Technisch Gedelegeerde Shorttrack.

Sports Director Natascha en Technisch Gedelegeerde Elsbeth in overleg op het hockeyveld
Mark van der Heijden (midden) in actie tijdens de Invitational Sailing Regatta in Rotterdam

Technisch gedelegeerden zwaaien af

Afgelopen jaar werd een mijlpaal bereikt voor een aantal Technisch Gedelegeerden. In 2022 waren Jan Blaauw (Atletiek), Evaline Heuvelmans (Gymnastiek), Elsbeth Ruys (Hockey), Theo de Wit (Sneeuwsporten), Arnold Leenders (Voetbal), Koos Feiken (Wielrennen) en Wendy Scholten (Open water Zwemmen) 12,5 jaar actief als Technisch Gedelegeerden.

“Geweldig, jullie zijn als vrijwilliger onmisbaar voor onze organisatie. Met jullie kennis en kunde staan onze evenementen als een huis en krijgen vele sporters de kans om te presteren op wedstrijdniveau.”   aldus Natascha Bruers, sports director Special Olympics Nederland.

De Technisch Gedelegeerden zijn onmisbaar voor onze organisatie.

Na vele jaren van trouwe dienst hebben wij onlangs afscheid genomen van een aantal zeer gewaardeerde Technisch Gedelegeerden. Harke Westerdijk (Bowling), Elsbeth Ruys (Hockey), Cor van de Stroet (Dans) en Nel Hadderingh (Wielrennen) leggen hun functie neer.

“Via deze weg willen wij jullie bedanken voor jullie inzet. Mede dankzij jullie deskundigheid en kennis werden vele Special Olympics evenementen een succes en is de basis gelegd voor nog vele mooie evenementen in de toekomst.”, aldus Natascha.

Tegelijkertijd verwelkomen wij Rene Langeslag (assistent Technisch Gedelegeerde Bocce), Eddy de Gunst (Technisch Gedelegeerde Bowling), Nancy Beers (Technisch Gedelegeerde Handbal) en Jan Eppo Nieborg (assistent Technisch Gedelegeerde Wielrennen). Welkom! Wij wensen allen heel veel succes in de aanloop naar de komende evenementen in zowel binnen- als buitenland en danken iedereen voor hun geweldige inzet!