Wie organiseert Special Olympics Nationale Spelen 2026?

De Special Olympics Nationale Spelen staan garant voor trotse, stralende sporters met blinkende medailles waarbij elke prestatie wordt gevierd als een overwinning en iedereen de kans heeft om te winnen. Wil jij dit als gemeente, regio, vereniging en organisatie ook meebeleven? Dit is je kans!

Lees meer

Wil jij een sportevenement organiseren dat een bijdrage levert aan de positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking? Dan is dit jouw kans om de Special Olympics Nationale Spelen 2026 te organiseren!

Bidprocedure geopend

Iedere twee jaar worden de Nationale Spelen roulerend door Nederland georganiseerd. Zo’n sportevenement heeft een stimulerende werking om meer mensen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen én te houden! Met meer dan 2.000 sporters zijn de Nationale Spelen het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Een sportevenement waarbij jong, oud, met en zonder beperking een tijd beleven die ze voor altijd koesteren.

Een lokaal organisatiecomité organiseert de Nationale Spelen onder auspiciën van Special Olympics Nederland. Voor elke editie geldt een bidprocedure en deze staat nu hier online. Gemeenten en andere belangstellende organisaties kunnen tot en met 31 oktober 2023 hun bid indienen bij Special Olympics Nederland.

Sportakkoord II

De Special Olympics Nationale Spelen draagt bij aan alles wat in het hoofdlijnen Sportakkoord II staat;

Jullie dragen met de organisatie bij aan een stevig fundament in de sport. De voorwaarden om te kunnen sporten en daar plezier aan te beleven, wordt verbeterd. Dat gaat over de mensen, organisaties, cultuur en materiële voorzieningen in de sport. Jullie investeren in kwalitatief sterke sportaanbieders die toegankelijk en veilig zijn voor iedereen.

Jullie werken aan een groter bereik. Meer mensen voelen zich aangesproken en uitgenodigd te gaan sporten en sport te beleven, door drempels te verlagen, mensen te prikkelen en succesverhalen van Special Olympics sporters te delen. En jullie werken aan meer betekenis van sport. Betekenis gaat over de waarde van sport voor de maatschappij: energie, plezier en zingeving in het dagelijks leven door en van de sport zelf, maar ook een bijdrage aan het tegengaan van eenzaamheid en kansenongelijkheid en het bevorderen van gezondheid.

Kom in beweging! Zodat iedere Nederlander met plezier een leven lang kan sporten en bewegen! En met iedereen, bedoelen we ook écht iedereen!