Najaar 2018 spraken we zwemster Maud ten tijde van haar voorbereidingen voor de Special Olympics World Games in Abu Dhabi 2019. Inmiddels liggen de Games alweer ver achter ons en zijn we benieuwd hoe het nu met Maud gaat? Is ze veranderd en in welk opzicht. We vroegen het ze.
Zowel op zwemgebied als persoonlijk heeft Maud veel geleerd
We gaan eerst terug in de tijd. Terug naar 2019; een bewogen jaar voor Maud en haar familie. Deelname aan de World Games met alle voorbereiding die daarbij horen en ook de Play Unified campagne waar Maud het boegbeeld voor was. Het uitdagen van Femke Heemskerk voor een challenge was heel spannend, maar heeft haar veel gebracht. Met als hoogte punt les krijgen van Femke Heemskerk in het Pieter vd Hoogenband zwembad, terwijl de camera’s van het jeugdjournaal volop draaien. Zowel op zwemgebied als op persoonlijk vlak heeft Maud veel geleerd.
Voorbereidingen voor jongste deelneemster al een hele beleving
Maud was erg jong toen ze gevraagd werd om deel te nemen aan de World Games, 15 jaar. Dat is ook de leeftijdsgrens. Als familie zijn ze het avontuur aangegaan, veel van de voorbereidingen komen immers ook op het bordje van de ouders/familie terecht. Zo zijn ze verschillende acties gestart om bekendheid te geven aan Maud haar deelname en om geld in te zamelen. Want iedere deelnemer moet een eigen bijdrage leveren, vanuit de gedachte daarmee zelfredzaamheid te vergroten en om lokaal aandacht te krijgen. Samen hebben ze kussens gemaakt van oude spijkerbroeken en deze op de kerstmarkt verkocht en organiseerden ze een benefietdiner in een lokaal restaurant. ‘Alleen dat was al een fantastische ervaring’, benadrukt Christel, de moeder van Maud.
Steeds verder loslaten door steeds meer vertrouwen
Het vertrek op Schiphol is een emotionele aangelegenheid. Al hebben de ouders van Maud naar eigen zeggen nauwelijks een traantje gelaten. Het loslaten is iets wat ze gaandeweg steeds meer durfden. Het zelfvertrouwen van Maud groeide met de dag en daarmee ook dat van haar ouders. Mede daardoor twijfelden zij geen seconde of dit wel de juiste keuze was. ‘We hebben ontzettend veel vertrouwen in de organisatie van Special Olympics Nederland. De begeleiding vooraf, de informatiebijeenkomsten, alle kennismakingen voorafgaande, in één woord geweldig’, verteld Christel. ‘De eerste week dat Maud weg was konden we alles op de voet volgen door alle foto’s die geplaatst werden op de Facebook pagina. Daar konden we al direct zien dat Maud aan het genieten was. Die lach was niet van haar gezicht te krijgen’, voegt vader Roy daaraan toe.
‘Op elke foto die we zagen van Maud was ze aan het lachen, dat deed ons zoveel goed!’ – Roy
Emotioneel en trots weerzien op wereldtoneel
Voor Maud en haar familie werd de reis naar Abu Dhabi een unieke familiereis. De ouders reisden, samen met haar broer en grootouders, Maud achterna naar Abu Dhabi om haar aan te moedigen. ‘Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven. Maud zien genieten op wereldtoneel en als je dat mag delen met je eigen gezin maar ook met je (groot) ouders dan is dat extra bijzonder’, aldus Christel. Het was een uniek samenzijn met de hele familie. Na de eerste wedstrijd kon de familie Maud voor het eerst weer in de armen sluiten. Dat was een emotioneel weerzien waarbij niemand het droog hield.
Nieuwe dingen ontdekken en durven heeft Maud zich eigen gemaakt
Logischerwijs kunnen we geen van allen zeggen of de ontwikkelingen van Maud, haar levensopvattingen en groei in gedrag enkel toe te schrijven zijn aan de deelname aan de World Games en de Play Unified campagne. We durven toch wel met zekerheid te zeggen dat de bijdrage zeer positief is geweest. Maud was altijd redelijk kieskeurig met betrekking tot eten. De reis naar een vreemd land, een land met een andere cultuur en keuken, dwong Maud min of meer om te leren proeven. Nieuwe dingen te ontdekken en durven om iets te eten waarvan ze niet wist of het lekker zou zijn, hoe het zou smaken, met de kans dat het een grote tegenvaller zou zijn, maakt zij tijdens de reis eigen. Vandaag de dag is dit nog altijd terug te zien. Ze is niet bang om iets nieuws te proberen, gaat niet direct met de hakken in het zand als ze iets nieuws op haar bord ziet liggen, maar probeert eerst te proeven.
‘Special Olympics zorgt ervoor dat Maud groeit in haar ontwikkeling, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en natuurlijk in haar zwemtechnieken!’ aldus trotse ouders over hun dochter Maud.
Ze zet nu haar eigen stappen in de buitenwereld
De persoonlijke ontwikkeling van Maud is groot. Door alles wat ze beleefd heeft is ze veranderd en gegroeid. Haar aanpak in het dagelijks leven is veranderd. Ze is een stuk zelfstandiger en zelfredzamer geworden. Ze durft makkelijker toe te treden tot de ‘buitenwereld’. Daar waar ze dat eerst schuwde, durft ze nu steeds sneller en vaker (zelf) de stap te zetten. Na school komt ze zelf op de fiets naar huis en laat dan even weten dat ze thuis is. Ook de zelfredzaamheid en persoonlijke hygiëne hebben een vlucht gemaakt. De zenuwen voorafgaande aan wedstrijden heeft ze nu veel beter onder controle en ze is minder afhankelijk van hulp.
Wisselwerking tussen vertrouwen, zelfstandigheid, loslaten en groei
Ook voor de ouders van Maud is er het een en ander veranderd en hebben ook zij een groei doorgemaakt. Maud even alleen thuis laten als ze samen de deur uit moeten ligt nu binnen de mogelijkheden en haar alleen van school naar huis laten fietsen is nu gewoon. Het is een wisselwerking en een samenspel tegelijk. De persoonlijke ontwikkeling van Maud en de acceptatie en aanmoediging van die groei door haar ouders.
Nu tijdens corona is het waardevoller dan ooit, veranderingen accepteert ze sneller en past zich aan
Zeker nu, nu we allemaal een behoorlijke uitdaging voor onze kiezen krijgen met alle maatregelen rond het Corona virus, merk je het verschil. ‘Je merkt dat ze deze veranderingen makkelijker accepteert en zich aanpast’, zegt moeder Christel. Uiteraard is het vreselijk jammer dat ze niet meer kan trainen, haar teamgenoten niet kan zien, maar ze heeft haar draai gevonden. Zo gaan ze met elkaar regelmatig een rondje wandelen, of als het een groter rondje wordt fietst Maud mee.
Veerkrachtig zijn en omgaan met veranderingen is iets wat Maud echt heeft moeten leren, dit doet ze nu fantastisch.
Als ouder ben je geneigd om ze klein te houden, deze ervaring laat ons allen groeien
Het is het echt waard, dubbel en dwars. ‘Het is zo bijzonder om te zien wat je kind kan zonder ouder in de buurt. Durf die uitdaging aan te gaan. Het is zo uniek en ontroerend om te zien hoe onderschat ‘ze’ soms worden. ‘Als ouder ben je geneigd om ze klein te houden, bij je te houden, maar dit is een fantastische ervaring geweest om te zien hoe wij als ouders en als kind groeien naar de toekomst toe’ aldus Christel.
De mooiste herinnering? De gouden medaille natuurlijk
De mooiste herinnering is toch wel die gouden medaille die Maud gewonnen heeft en stond te stralen op het podium. De medaille hangt nog altijd te pronken op haar kamer! En in de woonkamer hangt een prachtige foto van trotse broer Bram en Maud samen; een dierbare herinnering aan deze unieke reis.
Changing lives, changing attitudes, net dat extra duwtje in de rug voor gelukkiger leven
Voor Special Olympics is het geweldig om te zien en te horen dat de deelnemers de ervaringen omzetten in persoonlijke groei. Hoe groot of hoe klein ook, het is fantastisch om te zien dat ze deze ervaring meenemen in de rest van hun leven. Dat het kan helpen met de dagelijkse dingen en misschien wel net dat duwtje in de rug kan geven die ze nodig hebben voor een zelfstandiger en gelukkiger leven. Changing lives! Changing attitudes! bewijst maar weer eens waar te zijn.
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens alle partners en event partners, zonder hen was dit niet mogelijk: Rabo Foundation, Fonds Gehandicaptensport, Vriendenloterij, Coca-Cola, Kerry Group en Stamhuis.
21 januari 2021 – Marijke Boessenkool-Blok