Zwemster Maud Jonkman

“Ik wil dit, ik kan dit en dat ga ik doen!”

Van de Nationale Spelen in de Achterhoek naar de World Games in Abu Dhabi/Dubai 

Maud heeft er ongelooflijk veel zin in. Het aftellen is officieel begonnen; op 7 maart stappen de 64 sporters van Special Olympics TeamNL en hun coaches op het vliegtuig naar Abu Dhabi. Van 14 t/m 21 maart, zijn hier Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi en zullen maar liefst 7.500 sporters uit meer dan 190 landen de sportieve strijd met elkaar aan gaan. Special Olympics Team NL komt uit in 13 takken van sport, waaronder zwemmen. En als zwemster is de net 15-jarige Maud Jonkman uit Raalte voor dit grote avontuur geselecteerd.

Ongekend voorbeeld voor de samenleving 

Onze Maud is inmiddels een bekendheid geworden. Wie Maud op 23 januari jl. in het Jeugdjournaal heeft gezien zag daar een zwemster ‘pur sang’ in beeld. Vol zelfvertrouwen en puur enthousiasme ging zij de #PlayUnified ontmoeting aan met Olympisch kampioen Femke Heemskerk. Dat Maud en haar mede Special Olympics TeamNL leden een voorbeeld zijn voor de samenleving blijkt wel uit de beelden van de #PlayUnified campagne die wij de afgelopen maanden voorbij hebben zien komen. Zo zagen we het zelfvertrouwen van turner Erik van Loenen ten opzichte van niemand minder dan Epke Zonderland, en de ‘mindset’ van Maud tegenover Femke Heemskerk; “Dat kan ik en dat ga ik doen”. De gemiddelde Nederlander zou zich nog wel twee keer bedenken voor zij de strijd met een topsporter zouden kunnen/durven aangaan. Maar zo niet Maud. 


Fotocredits: Rachelle Fotografie

Als een vis in het water 

Zo vanzelfsprekend als het zwemmen voor Maud nu lijkt te zijn, zo was dat in het begin zeker niet. Ouders Roy en Christel Jonkman namen Maud als baby al mee naar het zwembad, maar Maud vond het helemaal niets en was al helemaal niet onder water te krijgen. 

Omdat zwemmen voor Maud de beste sport is om te beoefenen – gezien het feit zij 16 schroeven in haar nek heeft en 1 in haar heup – besloten haar ouders om toch door te zetten. Maud werd daarom toen zij 4 jaar was op zwemles gedaan bij zwemvereniging Hera’11 in Raalte. Dit is een zwemvereniging met een speciale afdeling voor mensen met een beperking; SaVAS. “Dat was geen instant succes” geeft moeder Christel eerlijk aan. “Op een gegeven moment was het punt bereikt, dat we ons met z’n allen geen raad meer wisten, hoe we haar tot zwemmen zouden krijgen”. Gelukkig was daar de zwemjuf van broer Bram, Wilma Emaus, die het toch graag wilde proberen met Maud. 

Bij zwemjuf Wilma haalde Maud haar A-diploma en met schoolzwemmen haar B-diploma. En in overleg met Wendy Scholten, nu hoofdcoach van het zwemteam tijdens de aankomende World Games, is destijds de stap naar het wedstrijdzwemmen gemaakt.

Nu vindt Maud zwemmen, naast gymmen, het allerleukste wat er is en doet ze aan zoveel mogelijk wedstrijden mee. De eerste Spelen waar Maud aan mee heeft gedaan waren de Nationale Spelen in 2016 toen zij pas 12 jaar oud was. “Als familie hebben wij zo genoten van dit evenement en het plezier wat er bij alle deelnemers van afspat” vertelt Christel. 

“Special Olympics zorgt ervoor dat Maud groeit in haar ontwikkeling, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en natuurlijk in haar zwemtechnieken!” Aldus trotse ouders Christel en Roy Jonkman over hun dochter Maud. 

Voorbereiding World Games Abu Dhabi 2019 

De groei die Maud de afgelopen jaren heeft doorgemaakt door onder andere deelname aan de Nationale Spelen in Nijmegen, die van afgelopen zomer in de Achterhoek, maar ook als een van de prominente gezichten van de #PlayUnified campagne is ongekend. Vader Roy; “Zo mooi om te zien hoe Maud bij de eerste ontmoeting met Femke Heemskerk nog wat onwennig de pers te woord stond en bij ons naar bevestiging zocht of zij het wel goed deed. Nu bij de daadwerkelijke ‘challenge’ op 23 januari jl. had ze alleen maar oog voor Femke en haar tips en ze stond de pers zelfbewust te woord. Zo trots!”


Fotocredits: Rachelle Fotografie

Aan de voorbereiding gaat het in Dubai niet liggen. Maud traint 2 keer per week, waarvan een keer met het zwemteam dat naar Dubai gaat. “Het is leuk dat je elkaar zo alvast iets beter leert kennen”, maar het hoogtepunt in voorbereiding was toch wel Femke Heemskerk verslaan in een 1-op-1 duel! En daarnaast alle goede tips die zij van Femke heeft mogen ontvangen. Dit was nog in het Pieter van den Hoogenband Zwembad, maar over een paar weken liggen Maud en haar mede zwemmers in het indrukwekkende zwembad van “The Hamdan Sports Complex”. Op de vraag wat Maud van het zwembad vindt komt een volmondig; “VET!!!”

“Het belang van Special Olympics is het laten zien dat iedereen kan sporten en dat iedereen plezier kan hebben in het sporten. Special Olympics zorgt ervoor dat onze kinderen groeien in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid, en creëert saamhorigheid over de hele wereld.”

Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens partner Rabo Foundation.