MHC Castricum geniet in Twente van sfeer en gouden medaille

In het weekend van 10 t/m 12 juni waren de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens de Nationale Spelen vond voor het eerst in de geschiedenis het Special Olympics Invitational Field Hockey Tournament plaats in Twente. Een internationaal hockey toernooi met deelnemers uit 5 verschillende Europese landen.

Na jaren van intensief samenwerken van de Internationale Hockey Federatie (FIH), de Europese Hockey Federatie (EHF), de Duitse Hockey Bond (DHB), de Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en Special Olympics Nederland staat hockey officieel op het programma van de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn! Daaraan voorafgaande het Invitational toernooi op Nederlandse bodem.

Het enthousiasme is groot

De sfeer is uitgelaten op en langs de velden. De teams laten hun aanwezigheid horen door liedjes te zingen en te dansen. Trotse ouders en andere supporters moedigen de sporters aan langs de lijn. Na de afgelopen Corona jaren is het een verademing om de sporters weer in actie te zien. De eerste poulewedstrijden merk je dat de teams hun draai nog moeten vinden, maar al snel zitten ze er helemaal in. Met mooie passes, goede loopacties en goals zit de stemming er al snel in.

“Het is hier geweldig. Twente heeft het goed voor elkaar. De openingsceremonie was prachtig! Dat was echt genieten. Iedereen is zo behulpzaam. Het is mooi hier.” aldus coach Niel van Mixed Hockey Club Castricum.

Het is niet de eerste keer dat Castricum meedoet aan de Nationale Spelen, dat is duidelijk. Er zitten een paar doorgewinterde spelers tussen. Voor Niel is het de 7e editie van de Nationale Spelen. Voor zijn mede coach Saranda is het de eerste keer en dat is even bijbenen.

“Er komt zoveel op je af, daar kan je je niet op voorbereiden. Inmiddels weet ik dat communiceren onwijs belangrijk is. Afspraken maken met elkaar en dat ook met elkaar delen. Als je dat doet en flexibel genoeg bent, dan is het genieten. Het is hier echt heel gaaf!”


Spannende strijd om de gouden medaille

Zondagochtend is hun laatste wedstrijd de gouden medaille wedstrijd van hun poule. Castricum (oranje thuistenue) en Zoetermeer (groen thuistenue) spelen beide namens Nederland. En zij zijn dan ook degene die op zondagochtend de poule A finale tegen elkaar moeten spelen.

De wedstrijd begint spannend maar al snel staat Castricum op voorsprong. Zoetermeer laat zich echter niet kennen waardoor er termen als ‘Hou het achter dicht’ of ‘Niet naar groen’ door de lucht suizen.

Uiteindelijk trekt Castricum toch aan het langste eind en winnen zij de wedstrijd en daarmee de gouden medaille. Toch is het bedanken en complimenteren van de tegenstander belangrijker. In plaats van vieren geven ze eerst elkaar allemaal een hand of boks.

“We hebben geluk gehad. Gister was het nog 3-3 maar één van hun sterspelers raakte geblesseerd, waardoor wij alleen nog hun goaltjesdief moest stoppen. Het is mooi dat we hebben gewonnen en het is goed voor de trots van onze spelers! Maar ik vind het nog mooier dat we hier zijn en dat we aan het genieten zijn. Iedereen heeft het naar zijn zin. Meer kan ik niet wensen!” aldus coach Niel.


World Games 2023

Het toernooi in Twente is de opmaat naar de World Games 2023. Daar staat hockey voor het eerst officieel op het programma. Vijf spelers van Castricum, vier van MHC Ede en één van AMHC Amersfoort zijn ingeloot om volgend jaar deel te nemen in Berlijn. Het belooft een groot avontuur voor iedereen.

“We zijn ontzettend trots dat we zijn ingeloot voor Berlijn. Het is heel bijzonder om met dit team af te reizen en ons te kunnen tonen op een wereldtoneel. Wij kunnen ons geluk niet op! Tegelijkertijd hebben wij geen idee wat ons te wachten staat maar gelukkig nemen jullie – neemt Special Olympics Nederland – ons, onze sporters en ouders aan de hand mee. Het is spannend maar we kunnen niet wachten!”


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens partner Rabobank.

29 juni 2022 – Rachel Volle bijgenaamd Roman-Richardson