Hockey op het programma van World Games 2023

Op Wereld Gehandicapten Dag (International Day of Persons with Diasbilities) is bekend geworden dat hockey op het programma van de Special Olympics World Games 2023 staat! In juni 2023 zal hockey in Berlijn als demonstratie sport op het programma staan, waar 12 tot 15 landen vertegenwoordigd worden.

Lees meer
Natascha Bruers
Sports director

Hockey is internationaal gezien nog geen Special Olympics sport, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Het is een droom voor Natascha Bruers, Sports director, die uitkomt! Bijna 7 jaar geleden vroeg Ruud Verbunt, voorzitter Special Olympics Nederland, wat Natascha’s droom was “Hockey bij de World Games!” was haar antwoord.

In 2015 begon het traject om hockey op het internationale programma te krijgen. Marijke Fleuren, voorzitter Europese Hockey Federatie (EHF), bracht Natascha in contact met Norman Hughes, projectleider G-Hockey bij de Internationale Hockey Federatie (FIH).

Achter de schermen

Na vele jaren samen achter de schermen hard aan het werk te zijn, was het Norman Hughes die in 2019 G-Hockey presenteerde aan het Special Olympics Europe Eurasia Congress. Daar wist hij ook andere landen te overtuigen van hockey op het Special Olympics programma. Een belangrijke stap in het proces was het G-Hockey toernooi ten tijde van het EuroHockey Indoor Kampioenschap in februari 2020. Hier zagen vertegenwoordigers van Special Olympics Duitsland het plezier, spanning en vaardigheid die nodig is voor G-Hockey.

Mede door de bereidheid van de FIH, EHF en de nationale hockey federaties kwam vandaag het goede nieuws voor hockey in 2023.

Thomas Gindra, vice-voorzitter sport bij Special Olympics Inc. “De hockey en roei* aanvragen waren zo overtuigend, dat wij hebben besloten de twee sporten op het programma van de World Games 2023 te zetten. Beide zijn gevestigde sporten die veel potentie hebben voor een inclusieve sportwereld in Duitsland en de rest van de wereld.

Norman Hughes “Hockey was één van de tien aanvragen die als demonstratie sport zijn ingediend voor 2023. Het feit dat wij ook veel aan opleiding en coaching, heeft ook geholpen bij het besluit. Wij moeten echter blijven doorzetten, zodat Special Olympics Inc. ziet dat hockey een inclusieve sport is en blijft in de toekomst. Als wij hockey goed kunnen etaleren op de World Games in 2023, gaan hopelijk nog meer landen hockey aanbieden in hun land!

Carola Meyer, voorzitter van de Duitse Hockey Bond (DHB) “Wij zijn ontzettend blij dat onze aanvraag voor hockey op het programma van de World Games 2023 succesvol is geweest! Dit kwam mede dankzij de steun van de diverse nationale hockeybonden, alsmede de FIH en EHF.

Marijke Fleuren, voorzitter EHF “Het is geweldig dat hockey een plek krijgt op het programma van de World Games 2023! Ik ben blij en emotioneel ontroerd dat onze sporters hun vaardigheden kunnen gaan laten zien op zo’n platform. Zij verdienen het, net als hun ouders en toeschouwers die hun sporters altijd 100% ondersteunen in hun reis binnen onze sport. Persoonlijk wil ik Norman Hughes en Natascha Bruers ontzettend bedanken voor hun onvermoeibare inzet, net als de DHB en Special Olympics Duitsland voor het mede mogelijk maken.

Natascha “Het is geweldig en bijna ongelofelijk dat mijn droom uitkomt! Er zijn zoveel mensen die bedankt moeten worden in het proces, dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Het feit dat wij in 2023 één van onze 96 teams uit Nederland naar de World Games in Berlijn kunnen sturen is fantastisch!

Roeien komt ook op het programma te staan in Berlijn, maar wordt helaas bijna niet beoefend in Nederland. Tot een aantal jaar geleden stond het nog op ons programma, maar helaas is er te weinig animo om het als gedegen sport aan te bieden in Nederland.