In de hal van Sport- en Partycentrum Jeugdland in Ulvenhout rollen de ballen over de groene matten waar bocce op wordt gespeeld. Een sport vergelijkbaar met het bekendere jeu de boules, waarbij de spelers hun ballen zo dicht mogelijk bij een kleine wit balletje moeten zien te rollen (in het van oorsprong Italiaanse bocce wordt dat target de pallina genoemd). Dat juist hier de atleten van de Caribische eilanden zijn te vinden is niet verwonderlijk. Daar is bolas een bekende sport, het is een vergelijkbare variant. “Maar wij spelen het op Bonaire in het zand”, zegt coach Rolvin Hellburg. “Dan mag je de ballen ook gooien. Hier rollen de ballen uit je hand over de mat, dat is wel iets anders. Maar bolas, jeu de boules, is een hele populaire sport op het eiland.”
Sporter uit St Eustatius in actie – Foto: Walter Tempelman
Laagdrempelig
En dus halen de Caribische sporters hun hart op in het koude Nederland. Ze genieten van de relatief laagdrempelige sport bocce. “Dat is ook het mooie”, weet Pleun Dekker, Technisch Gedelegeerde van de sport bocce bij Special Olympics Nederland. “Binnen Special Olympics is dit best een behoorlijk grote sport. Het is makkelijk te begrijpen én uit te voeren. Ook als je in een rolstoel zit, of motorisch minder goed beweegt. En tegelijk zit er natuurlijk ook een strategie achter. Het is zo mooi om die gasten daar mee bezig te zien!”
Dekker geeft graag uitleg over zijn geliefde sport, waar hij zich grondig in heeft verdiept. “Ik ben er als vrijwilliger in gerold toen ik mij jaren geleden op Hemelvaartsdag als Nederlander meldde bij een Belgisch evenement in Gent. Om acht uur ’s ochtends in tennishal 4 van het sportcentrum…” Sindsdien kent bocce geen geheimen meer voor hem. “Italiaanse herders zijn er héél lang geleden mee begonnen. Zij gingen met hun kudde de bergen in en uit verveling gooiden ze een klein wit steentje weg. Vervolgens probeerden ze met wat grotere grijze stenen in de buurt te komen. Dat is de voorloper van de sport.”
Sporter van Super COOL Almere klaar voor zijn worp – Foto: Walter Tempelman
Met de trein
Een sport die inmiddels ook op Saba wordt gespeeld. Ook daar is bolas een populairdere variant, de deelnemers aan de Nationale Spelen zijn nog maar een jaar of twee met bocce bezig. Coach Lauren Risley is met vier sporters van het eiland naar Brabant gekomen. “Voor sommigen is het de eerste keer dat ze hier zijn. Ze kijken hun ogen uit. Het is mooi voor hen om te zien hoe groot het hier is, om met de trein te reizen of om allemaal verschillende dingen te kunnen eten. Wij zijn als klein eiland onderdeel van Nederland, het is belangrijk om dan de Nederlandse connectie met al die grote steden echt te zien.”
De Special Olympics Nationale Spelen is bijzonder voor de atleten van Saba. Op het eiland is de sport heel inclusief. “We spelen met vrienden, ouderen, mensen zonder en met beperking. We proberen het twee keer per week te spelen en willen het echt graag laten groeien. Nu ze actief zijn op een evenement speciaal voor hen, zien ze dat ze ergens in kunnen uitblinken. Dat is een nieuwe, mooie ervaring voor ze.”
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
26 juni 2024 – Geschreven door Walter Tempelman – Discover the Games