Nog een sport die voor het eerst in de geschiedenis van de Nationale Spelen op het programma stond was dans. Dans is sinds 2019 een sport binnen Special Olympics maar bestaat uiteraard al veel langer in Nederland. Zo ook bij Stardance in Houten.
Het idee zweefde al een tijdje in coach Lolkje’s gedachte, maar toen Stichting Down Syndroom haar 17 jaar geleden vroeg om een dans workshop te geven, wist ze dat dansen voor mensen met een verstandelijke beperking een succes zou worden!
“Aan het einde van de workshop gaven we een mini optreden, om de aanwezige ouders of familieleden te laten zien wat ze geleerd hadden. Het was geweldig! Iedereen was zo enthousiast dat ik voorstelde om een groep te starten en toen is Dance Power ontstaan. En dan om te bedenken dat er een paar bij zitten die vanaf het begin erbij zitten, dat is zo mooi.”
Wat dus begon als een kleine groep is veranderd in een groep van zo’n 30 sporters die soms een half uur moeten rijden naar hun dansles bij Stardance in Houten. Elke zaterdagmiddag geeft Lolkje en mede coach Daphne les aan 2 groepen, onder de naam Dance Power.
“De zaterdagmiddag les is echt een succes gebleken. Doordeweeks werken onze dansers of gaan ze naar school en op de zaterdagochtend doen ze vaak een andere sport, zoals hockey, paardrijden of zwemmen.” aldus Daphne
Dans brengt zoveel emoties met zich mee
Dans stond dit jaar dus voor het eerst op het programma bij de Special Olympics Nationale Spelen. Met een deelnemerslijst van 48 was het niet slecht, maar kan het veel beter. Dansen staat dus bij Special Olympics nog in de kinderschoenen, maar Stardance is met hun Dance Power een gevestigde orde in de danswereld. Zij worden dan ook door andere scholen benaderd om workshops te geven of om te helpen bij de opstart van een G groep. Allemaal in de hoop om de danssport voor mensen met een verstandelijke beperking te laten groeien.
“Het is jammer dat de danssport nu nog zo klein is, maar ik hoop in de toekomst dat we het kunnen laten groeien. Dansen is zo makkelijk; je hebt er niks voor nodig. Als je de muziek hoort en je beweegt mee, dan kun je dansen. Het raakt je en brengt emoties met zich mee. Elk jaar zijn wij onderdeel van de dansshow van Stardance en bij ons gaat het dak er altijd af. Iedereen is dan in tranen, inclusief wijzelf” aldus Lolkje, die haar trotsheid niet kan verstoppen.
De Nationale Spelen zijn is één groot avontuur
In 2019 deed Stardance ook al mee bij de Regionale Spelen in Almere, toen het voor het eerst werd aangeboden bij een Special Olympics evenement. Dit was echter de eerste keer dat de dansers een Nationale Spelen meemaakten.
“Het is geweldig! Iedereen vond het vooraf onwijs spannend; de dansers, de ouders en wijzelf ook. Wat staat ons te wachten? Het is één groot avontuur! Daarom besloten we niet in het Special Olympics Dorp te slapen. Iedereen vond het fijner om gewoon bij hun ouders in Twente te slapen in een hotel of op de camping. Niemand wist wat ons te wachten stond, maar het is één groot feest.”
Via de hoofdingang schitteren voor het publiek
Alles is één grote ontdekkingstocht voor de dansers uit het midden van Nederland. Het zorgde voor een hoop geregel op voorhand, maar dat was het waard.
“Het stadion inlopen tijdens de openingsceremonie was echt geweldig. Normaal komen wij dansers binnen via de achteringang en vertrekken wij ook via die weg. Maar hier mochten wij via de hoofdingang naar binnen terwijl iedereen naar ons zat te zwaaien. Het was echt fantastisch! Iedereen heeft genoten, ook de ouders die vooraf hun twijfels hadden. Dit had je niet willen missen!”
De deelname van Dance Power was niet onverdienstelijk; ze gingen met de gouden medaille naar huis! Ze kijken nu al uit naar de volgende editie in Breda/Tilburg met hopelijk nog meer dansers.
“Nu we het allemaal hebben meegemaakt weten we wat we te wachten staat. Op naar 2024!”
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Ministerie van VWS.
25 juni 2022 – Rachel Volle bijgenaamd Roman-Richardson