Special Olympics Team NL gehuldigd in Tilburg

Vandaag is Special Olympics Team NL in Tilburg gehuldigd voor ruim 1.500 aanwezigen. Van 17 t/m 25 juni deden de 55 sporters met een verstandelijke beperking mee aan de Special Olympics World Games 2023, ’s werelds grootste inclusieve sportevenement.

Lees meer

Het Nationale Diabetes Challenge (NDC) Festival was het decor van de huldiging, waar Bas van de Goor en wethouder Maarten van Asten (Sport) de sporters op het podium bij de Ireen Wüst IJsbaan huldigde.

Ik ben er trots op dat we vandaag ook Special Olympics Team NL van de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn mogen huldigen. Weer een mooi voorproefje op de Special Olympics Nationale Spelen 2024 die volgend jaar in Tilburg en Breda plaatsvinden” aldus de wethouder.

De weg naar de Special Olympics

Na het officiële moment werd in Pathé Tilburg de film ‘De weg naar de Special Olympics’ World Games vertoond. De film is al eerder op NPO1 en NPO2 uitgezonden, met ruim 1 miljoen kijkers, maar de bioscoop was bij uitstek de plek om de film samen met het hele team te beleven.

Kijk ‘De weg naar de Special Olympics‘ World Games terug via NPO Start 👆

Makers Jacco Groen (Springfilm) en Conrad Alleblas (JaJa Film Productions) volgden een aantal sporters op weg en tijdens de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Het resultaat is een inspirerende en emotionele sportdocumentaire over de universele kracht van sport die beperkingen overstijgt!

“Aan iedere sporter zit wel een verhaal vast en als je eigen sporters datgene doen wat je hoopt dat ze gaan doen, dan ben ik een gelukkig man” aldus judocoach Rob.

World Games 2023

De Special Olympics World Games heeft de sporters naast 59 medailles ook een schat aan nieuwe ervaringen opgeleverd, wat heeft geleid tot betere sociale vaardigheden, meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

“Bij Special Olympics is niemand bijzonder en is iedereen gelijk” aldus zwemcoach Yvette.

In Berlijn waren ruim 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 190 landen actief tijdens de Special Olympics World Games 2023. Samen met 3.000 coaches, 18.000 vrijwilligers, 9.000 familieleden, 1.800 media en minstens 330.000 toeschouwers waren de World Games ’s werelds grootste inclusieve sportevenement in 2023. De 55 sporters en 18 coaches van Special Olympics Team NL waren succesvol in 12 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, hockey, inlineskaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen en zwemmen.