Een hele mooie dag voor Special Olympics sporters in Hardenberg

Nadat Hardenberg vorig jaar werd uitgeroepen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland, kon een sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking niet uitblijven. Zaterdag vond het eerste Special Olympics Regionaal Atletiek, Gymnastiek en Zwem Evenement plaats!  

Lees meer

Bij aankomst op Sportboulevard Hardenberg was de spanning van sommige gezichten af te lezen. Enkele sporters doken meteen de kleedkamer in om zich voor te bereiden. Maar de meeste sporters hadden er vooral heel erg veel zin in. Net als ouders, coaches en bijna tweehonderd vrijwilligers.

Let the games begin

Studenten van het Alfa-college en dansers van De Baalderborg Groep deden samen de openingsdans, waar een aantal sporters zich spontaan bij aansloten. Daarna weerklonk ”Oh, oh, oh, oh. Een hele mooie dag” door de luidsprekers en brak heel toepasselijk de zon door. Daarna werd de Special Olympics vlag gehesen en kwamen de politieagenten van Torch Run onder luid applaus onthaald de vlam brengen. Onder toeziend oog van honderden toeschouwers werd de ”Flame of Hope” aangestoken.

Na woorden van wethouder Breukelman van gemeente Hardenberg en directeur Special Olympics Nederland, Ragna Schapendonk kreeg de opening een nog officiëler tintje. Minister van gehandicaptenzaken Rick Brink was namelijk ook aanwezig: ”Wat ben ik er trots op dat mijn stad dit mogelijk maakt voor al deze sporters. Hier wilde ik graag bij zijn ondanks mijn drukke agenda.” Hij opende samen met gymnast Guan Pullen officieel het evenement. Na de woorden ”Let the games begin” en een luid applaus gingen de sporters naar hun wedstrijdlocatie. En met een atletiekbaan, een nieuwe sporthal en zwembad, allemaal vlak bij elkaar, was Sportboulevard Hardenberg een uitstekende locatie voor het evenement. Hierdoor konden de bezoekers bij alle sporten een kijkje nemen!

Athlete leaders aan het woord

Athlete leaders Maartje Ellenkamp en Wessel Everloo spraken alle deelnemers en toeschouwers toe tijdens de openingsceremonie. Wessel: ”Meedoen aan de World Games in Abu Dhabi was een fantastische ervaring en heeft mij positief veranderd. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, ik ben socialer geworden en heeft ervoor gezorgd dat ik hier voor jullie durf te staan! Special Olympics is dus meer dan alleen sport!”, waarop Maartje vervolgde: ”Dus kom allemaal van die bank af, want daar krijg je energie van!”

Maartje Ellenkamp: ”Kom allemaal van die bank af, want daar krijg je energie van!”

De enige beperking is een tekort aan tijd

Ondanks de slechte weersvoorspellingen bleef het het grootste deel van de dag droog. Tijdens de lunch in de sporthal ontstond een heuse polonaise, waar natuurlijk ook Kees Konijn aan meedeed. Niet iedereen deed mee, want ja … als je voor de prijzen gaat, moet je wel je krachten sparen. Erik Volkers, presentator van deze  sportieve dag: ”In opdracht van gemeente Hardenberg mocht ik dit Special Olympics Regionaal Evenement presenteren en entertainen. Een evenement met 200 sporters met een verstandelijke beperking. De enige beperking die ik kon ontdekken tijdens deze dag was de tijd. Die was vele malen tekort!”

Trotse sporters op het podium

Na hun inspanningen was het voor de sporters nog wel even spannend. Want wie had een podiumplaats bemachtigd? Trotse sporters stonden daarna op het podium. Sommigen zelfs met meerdere medailles om de nek. Voor wie geen podiumplaats had, was er een vaantje. Maar wel of geen medaille, het Special Olympics motto blijft: ”Door mee te doen ben je al een winnaar!”

Klik hier voor foto’s op de Facebookpagina van Regio Hardenberg.
Klik hier voor het artikel de Stentor.
Klik hier voor de reportage op RTV Oost.

Uitslagen

Klik hier voor de uitslagen.