8 enthousiaste athlete leaders geselecteerd

Zaterdag hebben 8 nieuwe athlete leaders van Special Olympics Nederland voor het eerst kennis met elkaar gemaakt in DeWeerelt van Sport in Utrecht.

Lees meer

Zij zijn geselecteerd uit tientallen inzendingen op de vacature voor athlete leaders van Special Olympics Nederland. De athlete leaders gaan Special Olympics vertegenwoordigen en promoten door het geven van presentaties en interviews voor een periode van 4 jaar. Daar vertellen zij hun verhaal; wat hun verstandelijke beperking inhoudt en wat sport en Special Olympics op hun leven betekent. Ook hebben zij een voorbeeldfunctie ten aanzien van andere atleten. ”Ik kijk er echt naar uit om te leren presenteren, mezelf te ontwikkelen en nieuwe mensen te ontmoeten”, zegt athlete leader Juan Andres de Koning.

”Ik kijk er echt naar uit om te leren presenteren, mezelf te ontwikkelen en nieuwe mensen te ontmoeten”, zegt athlete leader Juan Andres de Koning.

De athlete leaders worden in hun rol bijgestaan door een mentor. Ook geeft Special Olympics Nederland vanuit haar Athlete Leadership Academy trainingen aan de athlete leaders, zodat zij goed leren presenteren en hun zelfvertrouwen groeit. ”Ik vind het heel spannend, maar ook heel leuk”, zegt athlete leader Maartje Ellenkamp met een glimlach.

Lize Weerdenburg deelt haar ervaringen

International Global Messenger en National Messenger Lize Weerdenburg trapte de dag af met een presentatie over haar ervaringen. De afgelopen jaren reisde zij als Global Messenger de hele wereld rond. ”Mijn hoogtepunt was een toespraak houden voor 60.000 mensen tijdens de opening van de World Games 2015 in Los Angeles.” Ook gaf zij een presentatie op een seminar van de UEFA bij de KNVB en een toespraak voor duizenden scholieren tijdens de opening van Olympic Moves. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de carrière van Lize. Ook gaf zij tips over hoe je een presentatie het beste kunt voorbereiden. ”Oefen je presentatie heel vaak. Ik heb voor deze presentatie elke dag m’n PowerPoint gepakt en mijn teksten doorgenomen.” Lize is tevens benoemd tot voorzitter van de nieuwe groep athlete leaders en zal een rol blijven spelen in de trainingen van de athlete leaders.

”Ik geloof in jullie als mijn opvolgers, jullie kunnen het en heel veel succes!”

Na enkele kennismakingsspelletjes kregen de kersverse athlete leaders gelijk een eerste opdracht; presenteer jezelf aan de groep. Bij een aantal atleten verschenen rode blosjes op de wangen, want voor een aantal van hen was dit de eerste keer. Na positieve feedback en tips van Renée de Roon, medewerker communicatie en marketing & Natascha Bruers, sportdirector van Special Olympics Nederland hebben de atleten een hoop nieuwe kennis op gedaan. Lize sloot af met ”Ik geloof in jullie als mijn opvolgers, jullie kunnen het en heel veel succes!”.

Athlete leaders voor het eerst in actie

Elk jaar worden door heel Nederland Special Olympics evenementen georganiseerd, waarbij Nederland is opgedeeld in vier regio’s: noord, midden, west en oost. Voor een evenement in ”Noord” worden bijvoorbeeld atleten uit Groningen, Friesland en Drenthe uitgenodigd om deel te nemen. Aan elke regio zijn twee athlete leaders gekoppeld, afhankelijk van hun woonplaats.

 • Noord – Groningen, Friesland en Drenthe
  Sanne Kuijpers en Mariëlle Glas
 • Midden – Flevoland, Utrecht en Noord Brabant
  Juan Andres de Koning & Suzanne van den Einden – Brok
 • West – Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  Bjorn Schouten & Leon Hoogdenijk
 • Oost – Overijssel, Gelderland en Limburg
  Maartje Ellenkamp & Wessel Everloo

Het komende jaar zullen de athlete leaders in actie komen tijdens de openingsceremonie van Special Olympics evenementen. Wil je hen ontmoeten of zelf meedoen aan een Special Olympics evenement? Kijk dan snel in de agenda!