Athlete Leaders voor het eerst actief

Op 13 april kregen de nieuwe athlete leaders van Special Olympics Nederland een mediatraining van Henk Jan Kerkhoff in Amersfoort. Op 14 april kwam athlete leader Juan Andres de Koning voor het eerst in actie.  

Lees meer

Begin januari zijn deze acht athlete leaders geselecteerd uit tientallen inzendingen op de vacature voor athlete leader van Special Olympics Nederland. De athlete leaders gaan Special Olympics vertegenwoordigen en promoten door het geven van presentaties en interviews voor een periode van 4 jaar.  Op verschillende podia zullen zij hun verhaal vertellen; wat hun verstandelijke beperking inhoudt en wat sport en Special Olympics op hun leven betekent. Ook hebben zij een voorbeeldfunctie ten aanzien van andere atleten. Lees hier meer informatie over de selectie en missie van de athlete leaders.

Leren presenteren door Henk Jan Kerkhoff

Henk Jan Kerkhoff,  presentator, commentator, speaker én ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport gaf de mediatraining. Voor een aantal athlete leaders geen onbekend gezicht, omdat hij ook altijd een mediatraining geeft aan de sporters van Special Olympics Team NL ter voorbereiding op de Wolrd Games. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, zoals stemgebruik, hoe sta je, wat is je boodschap, hoe ga je om met zenuwen, het gebruik van een kaartje met kernwoorden, hoe gebruik je een microfoon en hoe bereid je je voor op een presentatie.

Aan het einde van de middag kregen alle ahlete leaders een korte presentatie opdracht. Iedere athlete leader kreeg samen met zijn mentor tien minuten om zich voor te bereiden. Bij deze opdracht mochten de athlete leaders gouden kaartjes gebruiken, die Henk Jan had meegebracht. ”Tijdens mijn presentaties gebruik ik altijd kaartjes met kernwoorden. En weet je nou wat zo grappig is? Vaak gebruik is ze niet eens en toch voelt het altijd prettig om ze bij me te hebben”, vertelde Henk Jan. Voor een aantal athlete leaders was het geven van een presentatie heel spannend, ”Maar dat is heel normaal. Ook ik ben altijd een beetje zenuwachtig voordat ik ga presenteren”. Elke athlete leader kon mooi oefenen voor de groep waarna zij waardevolle feedback van Henk Jan kregen, zodat zij stap voor stap verder kunnen groeien in hun rol.

Even voorstellen

Benieuwd naar alle gezichten van de nieuwe athlete leaders van Special Olympics Nederland? Bekijk hieronder het filmpje.

Activiteiten athlete leaders in 2019

Het komende jaar staan maar liefst 11 Special Olympics Evenementen op de agenda. Op elk evenement zullen één of twee athlete leaders het welkomstwoord doen. Wil je jouw athlete leader uit jouw regio ontmoeten? Hieronder vind je een overzicht wanneer elke athlete leader actief is.

Datum  Evenement  Regio  Wie
14/04 Nationaal Ski & Snowboard Evenement in Huizen Midden Juan Andres de Koning
24-26/05 European 8-a-side Football Tournament in Tilburg Midden Suzanne van den Enden-Brok
15/06 Regionale Spelen in Groningen Noord Mariëlle Glas
23/06 Regionale Spelen in Den Haag West Bjorn Schouten
8/09 Regionaal Handbal en Skeeler Evenement in Medemblik West Mariëlle Glas
14/09 Regionaal Hockey en Tennis Evenement in Lansingerland West Leon Hoogendijk
28/09 Regionaal Atletiek, Gymnastiek en Zwem Evenement in Hardenberg Oost Maartje Ellenkamp & Wessel Everloo
26/10 Regionaal Zwem, Voetbal en Badminton Evenement in Heerenveen Noord Sanne Kuijpers
26/10 Regionaal Bowling Evenement in Dordrecht West Lize Weerdenburg
2-3/11 Regionale Spelen in Almere Midden Juan Andres de Koning
23/11 Regionaal Bocce Evenement in Papendrecht West Bjorn Schouten

Daarnaast krijgen de athlete leaders de opdracht om een presentatie te geven op bijvoorbeeld een basisschool, het werk van hun mentor, een sportvereniging of de gemeente, zodat de missie van Special Olympics Nederland steeds meer mensen zal bereiken. Tegelijkertijd geeft Special Olympics Nederland de athlete leaders de kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van presenteren.

Juan Andres de Koning bijt het spits af

Op zondag 14 april mocht Juan Andres de Koning als eerste athlete leader het spits afbijten. Hij deed het welkomstwoord op het Special Olympics Nationaal Ski & Snowboard Evenement in Huizen.  Juan Andres: ”Namens de Special Olympics ben ik hier om jullie hier succes te wensen. Door mijn prestaties en medailles heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Maar sporters vergeet niet dat meedoen het allerbelangrijkste is, want al doe je mee ben je al een winnaar! Zo kan je laten zien wat je al kan en wat je allemaal geleerd hebt. Toeschouwers ik wil jullie alvast bedanken voor jullie komst want hierdoor hebben de sporters extra energie gekregen!”

Ook was Suzanne van den Enden-Brok op maandag 15 april te zien bij het programma Down met Johnny. Zij had een wens voor haar dames G-voetbalteam ingestuurd. ”Wij zijn het eerste dames G-voetbalteam van Nederland, maar we hebben nog maar 8 speelsters. Dit is te weinig om deel te nemen aan het allereerste internationale dames G-voetbaltoernooi in mei: het Special Olympics European 8-a-side Football Tournament in Tilburg”. In de aflevering gaan ze samen op pad om nieuwe leden te werven.  Een open dag werd georganiseerd, waarin nieuwe speelsters mochten kennismaken met het dames G-voetbalteam van SVG Tilburg. En als verassing kregen ze zelfs een training van niemand minder dan Nederlands voetbalster Jackie Groenen #PlayUnified! Na de uitzending hebben drie nieuwe speelsters zich ingeschreven, missie geslaagd! Bekijk hier de aflevering terug.