Sportieve Start van het Politieke Jaar

Van 15 t/m 29 september is de 15e editie van de Nationale Sportweek. Vanwege het jubileum is het dit jaar langer, groter en leuker dan ooit! Tijdens deze sportieve week openen sportclubs, bonden, gemeenten en sportservices hun deuren om aan heel Nederland te laten zien hoe leuk sporten is.

Lees meer

Investeren in inclusieve sport

Investeren in inclusieve sport, draagt bij aan participatie- en preventiedoelstellingen.” Hiermee opende Hans van Zetten op 12 september de Sportieve Start van het Politieke Jaar in Den Haag, wat onderdeel is van de Nationale Sportweek. Niet alleen werd deze stelling onderschreven door o.a. Esther Vergeer, Bas van de Goor, Erben Wennemars en Leontien van Moorsel. Het werd ook direct in de praktijk gebracht midden op het Plein in het politieke hart van Den Haag.

Ook Special Olympics was uitgenodigd om deel te nemen aan de diverse sportclinics die werden georganiseerd op het Plein. De atleten van Special Olympics Team NL 2019 hebben hierdoor samen met minister Bruno Bruins, diverse Kamerleden waaronder Lisa Westerveld en Hanke Bruins Slot, en wethouder van Den Haag Richard de Mos gesport. Er werden sprintjes getrokken, doelpunten gevierd en high fives gegeven. Het plezier spatte ervan af en de strijd was hevig, maar de teamspirit voerde de boventoon.

Play Unified

Direct werd zichtbaar hoe sport kan verbinden en er wederzijds begrip en waardering op het sportveld kan ontstaan. “Er werden teams gemaakt bestaande uit mensen met en zonder beperking, waardoor de beperking geen beperking meer was. Een mooi voorbeeld hiervan was onze sporter Jordan, die de basketbal trofee uit handen van Erben Wennemars in ontvangst mocht nemen. Jordan was de enige sporter die twee keer wist te scoren bij het rolstoelbasketbal toernooi!” aldus Ragna Schapendonk, directeur Special Olympics Nederland.

Een mooi voorbeeld van Play Unified, waar Special Olympics Nederland zich de komende jaren voor gaat inzetten. Sport als middel tot een inclusieve samenleving.

Hostcity Den Haag

Den Haag is tevens één van de vijf hostcities van de Nationale Sportweek. In voorgaande jaren was er altijd één hostcity van de Nationale Sportweek, maar om tijdens het jubileum jaar maximaal de kracht van een nationale campagne te benadrukken, bestaat de sportweek van 2018 uit vijftien dagen met vijf hostcities: Groningen, Deventer, Helmond, Heerenveen en dus Den Haag.

Richard de Mos, wethouder Sport van de gemeente Den Haag: “Sport is een machtig middel ter bevordering van verbinding, daar zetten we als stad dus ook vol op in. Denk aan het EK Beachvolleybal en de aankomst van de Volvo Ocean Race beide een paar maanden geleden, maar ook de Special Olympics Nationale Spelen die hier in 2020 worden georganiseerd. We zijn er trots op om hostcity van de Nationale Sportweek te zijn dit jaar, dit is een bevestiging van onze goede samenwerking met NOC*NSF en we zien een prachtweek vol sportieve activiteiten tegemoet.”

De Nationale Sportweek is een onderdeel van de Europese week van de Sport en wordt mede gefinancierd vanuit het Erasmus Plus programma. Doel van de Europese week van de Sport is om Europa te inspireren om meer te bewegen. Let’s #BeActive!