Play Unified

Terug

Om de positie van mensen met een verstandelijke beperking in onze samenleving te verbeteren is om te beginnen meer ontmoeting en begrip nodig. Sport is bij uitstek de plek waar we elkaar ontmoeten, samen emoties beleven en begrip voor elkaar ontwikkelen. Play Unified staat voor het realiseren van die ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Het gaat daarbij niet om het winnen, maar om het samen sporten en van elkaar leren.

Dat klinkt eenvoudig en het is ook eenvoudig, het wordt alleen nog (te) weinig gedaan.

Inclusieve samenleving

Het idee van Play Unified is ambitieus en heel eenvoudig tegelijk. Play Unified brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact waardoor wij hun houding en gedrag positief veranderen. Wanneer we dat doen dan leveren wij een tastbare bijdrage aan inclusie.

Play Unified activiteiten zijn ontmoetingen waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen een positieve ervaring delen. Op het sportveld, maar ook daarbuiten. Denk hierbij aan samen naar een voetbalwedstrijd gaan, samen trainen en samen een overwinning vieren of samen een nederlaag verwerken. Mensen met en zonder verstandelijke beperking samen in de samenleving.

Play Unified projecten

#PlayUnified campagne 2018

Om houding en gedrag te veranderen en mensen inclusiever te laten denken is in 2018 de #PlayUnified campagne opgezet. Het doel van de #PlayUnified campagne was even ambitieus als eenvoudig. De campagne bracht sporters, met en zonder verstandelijke beperking, letterlijk meer met elkaar in contact. Topsporters werden door Special Olympics sporters uitgedaagd voor een gezamenlijke training of wedstrijd. Waarbij het niet ging om het winnen maar om het samen sporten en daarmee van elkaar te leren.

De campagne was bedoeld om alle Nederlandse sportliefhebbers en verenigingsleden daarover te informeren en enthousiasmeren. En met succes: 25,6 miljoen mensen werden bereikt via onder andere het Jeugdjournaal, NOS sport, Hart van Nederland, AD, Telegraaf, DWDD, RTL Late Night en Koffietijd. Maar ook veel livepubliek in een vol Thialf station tijdens UCI Europese Kampioenschappen en tijdens het Univé Gym Gala in de Ziggodome. Tevens werd de campagne bekroond met maar liefst 3 gouden Effie Awards Europe 2019 en zijn een bevestiging van de effectiviteit van de campagne. Bekijk de aftermovie.

Play Unified op school

Met het Play Unified op school project wordt gebouwd aan een ‘Unified Generatie’. Een generatie jonge mensen die de weg vrijmaken voor een toekomst van begrip, respect en inclusie. Play Unified op school brengt basisschoolleerlingen van de groepen 6 en 7 in contact met sporters met een verstandelijke beperking. Tijdens verschillende activiteiten leren de leerlingen meer over Special Olympics, over wat een verstandelijke beperking inhoud en hoe belangrijk het is om (samen) te sporten. Met dit sportieve en maatschappelijke project werken we met elkaar aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat!

Dit project wordt ondersteund door de Johan Cruyff Foundation en mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Play Unified op de club

Play Unified op de club is een landelijke actie om sporters met en zonder verstandelijke beperking samen te laten sporten. Op de club dagen de G-sporters hun clubgenoten uit voor een Play Unified sportactiviteit onder leiding van een toptrainer of topsporter van de club. Het belooft: 

  • onvergetelijk; samen sporten
  • leerzaam; sporttechnische vaardigheden leren 
  • leuk; andere leden van de club ontmoeten 
  • gezellig; veel plezier met elkaar beleven 

Hét doel van Play Unified op de club is een écht inclusieve clubcultuur. Leden met en zonder verstandelijke beperking leren elkaar op de club kennen, herkennen, juichen elkaar toe en sporten samen. Sport is bij uitstek de plek waar wij wederzijds respect en begrip voor elkaar krijgen.

Play Unified op de club wordt mede mogelijk gemaakt door: de Nationale Postcode Loterij, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fonds Gehandicaptensport, Coca-Cola en Johnson&Johnson.

Nijntje voor iedereen

Het nijntje Beweegdiploma is het programma van de KNGU waarin peuters en kleuters wekelijks speelplezier hebben, terwijl ze alle essentiële basisvormen van bewegen leren. Het is een combinatie van plezier met een flinke dosis gezonde ontwikkeling. Hoog tijd dat dit structureel beschikbaar wordt voor kinderen met een beperking!

Alle kinderen, met en zonder verstandelijke beperking, werken samen aan het behalen van hun Beweegdiploma. Samen in één groep. Speelplezier waarbij alle kinderen, met en zonder beperking, de essentiële basisvormen van bewegen leren. Zo is nijntje nog meer voor iedereen.

Dankzij financiering van de VriendenLoterij starten dit jaar verschillende pilots in o.a. Twente.