Alleen in het open water
Trots houdt hij twee duimen in de lucht. De 19-jarige Bjorn Aarnink uit Raalte laat zijn gouden medaille zien. Dit weekend heeft hij deelgenomen aan de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in de Achterhoek, hét grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.
Bjorn begon in 2012 met zwemmen bij SaVas, nu Hera’11 afdeling SaVAS. ‘’Het allerleukst aan zwemmen vind ik dat je er al je energie in kunt stoppen. Echt alles wat in me zit kan ik er dan uitzwemmen. Dat vind ik zo fijn.’’
Samen oefenen
In het begin lag de focus vooral op het ontwikkelen van zwemtechniek, kracht en conditie. Daarna begon Bjorn langzaam met open water zwemmen. De trainingen zijn in Wijthemerplas in Zwolle of in de visvijver bij de camping in Raalte. ‘’Emiel Heuver zwom altijd met mij mee, omdat ik het lastig vond om de afstand goed in te schatten en de juiste richting in het open water te zien.’’ In Special Olympics termen heet dit een ‘’Unified Partner’’. Een buddy die soms ondersteuning biedt, zodat de Special Olympics sporter toch kan deelnemen aan wedstrijden. Ook naast de training hadden Bjorn en Emiel contact. ‘’Via facebook messenger sprak ik Emiel vaak. We hadden echt een hele goede band.’’ In 2016 zwom Bjorn voor het eerst alleen een open water wedstrijd in Eindhoven. ‘’Het parcours was makkelijk en Bjorn had voldoende conditie opgebouwd’’, vertelt zijn coach Wendy Scholten. ‘’Dat was wel even wennen, maar het ging goed!’’, zegt Bjorn.
Bjorn is veranderd
Bjorn is door de zwemtrainingen veranderd, niet alleen sporttechnisch en fysiek. ‘’Ik ben veel beter gaan zwemmen. Ook ben ik zelfstandiger geworden.’’ Bij wedstrijden moest zijn coach altijd voor de kleedkamer wachten. ‘’Vroeger had ik veel meer begeleiding nodig. Mijn coach liep ook altijd mee naar de start, want dat vond ik in het begin allemaal nog spannend. Nu kan ik dat allemaal alleen.’’
Opening met Gerard Joling
Op 8 juni vertrok Bjorn met 18 andere zwemmers van Hera’11 afdeling SaVAS naar de Nationale Spelen. Ruim 2.000 andere sporters met een verstandelijke beperking waren actief in 21 takken van sport. ‘’Op vrijdagavond was de openingsceremonie met een atletenparade!’’, vertelt Bjorn enthousiast. In stadion Vijverberg werd daarna de Special Olympics vlag ontstoken en de eed ‘’Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al een winnaar’’ afgelegd. Als slotact maakte Gerard Joling er een onvergetelijke avond van voor de deelnemers. Met zijn bekende nummers zoals “Maak me gek” en “Echte vrienden” wist hij het hele stadion aan het dansen te krijgen.
Trots
Dit weekend stonden twee wedstrijden op het programma: de 200 meter vrije slag en de 1000 meter open water zwemmen. In 2014 won Bjorn al eerder een gouden plak op de 1500 meter tijdens een internationaal Special Olympics open water zwemmen evenement in Heerenveen. ‘’Daar ben ik het meest trots op’’, zegt Bjorn voorzichtig, zo bescheiden als hij is. ‘’Wat ik daar heb gepresenteerd, samen met Emiel.
Zesde editie zwemtocht Oude IJssel
Maar Bjorn kan ook trots zijn op de prestaties in de Achterhoek. ‘’Zaterdag heb ik op de 200 meter vrije slag mijn PR verbeterd met 11 seconden. Ik heb daarmee brons gewonnen!’’. Op zondag vond de zesde editie van zwemtocht Oude IJssel plaats. Alle Special Olympics open water zwemmers startten tegelijk met de deelnemers aan de 1000 meter. ‘’Het was een hele mooie locatie en de Special Olympics sporters waren allemaal te herkennen aan een felgroene badmuts’’, vertelt Bjorn. Ook hier werd weer duidelijk dat een beperking helemaal geen beperking hoeft te zijn. Van alle deelnemers ging Special Olympics open water zwemmer Lars Jacobsen als eerste over de finish! Ook Bjorn zwom een fantastische wedstrijd. ‘’In mijn categorie heb ik goud gewonnen!’’, juicht Bjorn na de medaille ceremonie. Bij Special Olympics kunnen sporters op hun eigen niveau meedoen. Iedere sporter wordt ingedeeld in een divisie, zoveel mogelijk toegespitst naar mannen en vrouwen, in dezelfde leeftijdscategorie en van hetzelfde sportvaardigheidsniveau. Op deze manier heeft elke sporter een eerlijke kans om te winnen en dus uit te blinken in zijn sport. Bjorn vindt de Special Olympics heel belangrijk. ‘’Zo kunnen wij ook onze kant laten zien. Wat wij allemaal in ons hebben. Wat wij kunnen én presteren. Als Special Olympics er niet was, dan zat ik hier nu niet.’’
”Als Special Olympics er niet was, dan zat ik hier nu niet.”
World Games 2019
Volgende week gaat Bjorn alweer trainen voor het volgende sportevenement. ‘’Ik ga naar Abu Dhabi!’’, zegt Bjorn. Bjorn is onderdeel van Team NL die in 2019 naar Abu Dhabi gaat. Daar vinden van 14 t/m 21 maart de Special Olympics World Games plaats. Met 7.000 sporters, 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en ministens 50.000 toeschouwers uit 172 landen is ’s werelds grootste sportevenement in 2019. Na de Nationale Spelen gaat hij daarom één keer per week extra trainen. Maar nu, nu gaat Bjorn en zijn zwemploeg eerst een frietje eten en nog even nagenieten van de Nationale Spelen.
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner VriendenLoterij.