Understanding people with intellectual disabilities better is key to inclusive health!
Celine Ramaekers, atleet ambassadrice van Special Olympics België, en Anouk Van Hoofstadt hadden de presentatie van het congres in handen. De deelnemers volgden de hoofdtopic van het Health Congress (From international to national perspective), waarna zij twee van de vijf topics in de break-out sessies konden volgen.
“The congress was very well executed, informative and engaging. The content covered represented high standards, relevance and quality” aldus een deelnemer van het Health Congress
From international to national perspective. Medical aspects and care for people with intellectual disabilities
PhD-student Marian Breuer, Dr. Esther Bakker-van Gijssel, Dr. Annie Nouwen
Tijdens de hoofdtopic kregen de deelnemers inzichten hoe zij de organisatie van de zorg kunnen afstemmen op de specifieke behoeften van mensen met een verstandelijke beperking. De sprekers gaven de deelnemers zowel een internationaal als een nationaal perspectief op hoe de medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is georganiseerd.
Make it simple but significant – using core vocabulary words in communication with people with an intellectual disability
Dr. Karolin Schäfer
Als je praat met mensen met een verstandelijke beperking, moet je de zinnen vereenvoudigen terwijl de inhoud gelijk blijft. Dit is soms een lastige opgave, maar Dr. Karolin Schäfer gaf tijdens haar presentatie een overzicht van kernwoorden die gebruikt kunnen worden. Ook formuleerde ze suggesties voor alledaagse gesprekken.
Practical guidance to a healthy lifestyle for Special Olympics athletes; a case study with specialized dieticians
Romy van Hoevelaken
Mensen met een verstandelijke beperkingen ervaren soms overgewicht. Om gezondheidsproblemen te voorkomen en/of te beperken, is het aanpassen van de eetgewoonten van belang. Het is echter ook belangrijk dat andere zorgverleners de persoon kunnen ondersteunen om zijn of haar doelen te bereiken. Romy van Hoevelaken besprak alle mogelijkheden en knelpunten met de deelnemers.
The challenges and opportunities for general practitioners in caring for elderly people with an intellectual disability
Prof. Dr. Birgitte Schoenmakers
Vrijwel iedere huisarts zorgt voor ouderen met een verstandelijke beperking binnen zijn praktijk. Deze groep vertegenwoordigt 1-3% van de algemene bevolking. Tijdens de opleiding tot huisarts wordt er slechts beperkt aandacht besteed aan de specifieke zorgbehoeften van deze patiënten. Hierdoor verlopen consultaties vaak moeizaam en is de zorgverlening niet optimaal. Prof. Dr. Brigitte Schoenmakers gaf de deelnemers handvatten om de consultatie en de opvolging van deze patiënten te vergemakkelijken.
Continuity of care: transition from child to adult health services
Dr. AMW (Tonnie) Coppus
Als jongeren met een verstandelijke beperking op het punt staan om volwassen te worden, verandert er voor hun veel in de zorg. In veel landen wordt de fysieke en mentale gezondheidsbehoeften van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking via de reguliere eerstelijnszorg en diensten voorzien. Eenmaal volwassen wordt de zorgverlening meer uiteenlopend en wordt deze vaak beheerd in een reeks specialismen. In deze periode kan de continuïteit van zorg worden verstoord. In deze sessie besprak Dr. AMW Coppus de problemen, zorgen en behoeften die ouders/verzorgers ondervinden.
The mental health needs and wellbeing for individuals with intellectual disability
Dr. Khaled Kadry
In de sessie met Dr. Khaled Kadry werd een model voor beoordeling en evaluatie van de mentale gezondheid en het emotioneel welzijn voor mensen met een verstandelijke beperking besproken. Hier waren veel voorkomende (chronische) aandoeningen en bijbehorende problematiek ook onderdeel van.
In 2020 werd het eerste Health Congres georganiseerd vanuit Nederland. Klik hier voor meer informatie over de eerste editie.
Het Health Congress werd mede mogelijk gemaakt door onze partners Johnson & Johnson, Domus Medica en de Lions.