Tussen alle sporters van Team NL valt Hanz op, want met twaalf jaar is hij de allerjongste van het stel. Toch zal ook hij, net als alle volwassen sporters, in maart afreizen naar Oostenrijk. Daar zal hij voor Nederland op het onderdeel shorttrack uitkomen tijdens de Special Olympics World Winter Games, het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.
Hanz is een vrolijke jongen. Aan de buitenkant kun je niks aan hem zien. Toch heeft Hanz een verstandelijke beperking en autisme. Hierdoor heeft hij een sterk oog voor detail. Op de meest onverwachte momenten kan hij je verrassen met wat hij gezien heeft. Ook wil hij altijd graag weten wie je bent en waar je vandaan komt. Naast lego, muziek, lezen, filmpjes kijken en kunst is Hanz een liefhebber van schaatsen. In 2009 staat hij voor het eerst op deze ijzers. Nu, een paar jaar later, mag hij zelfs deelnemen aan de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk. Wij vroegen Hanz’ moeder, Irma Jacobs, wat volgens haar het motto van Special Olympics “Changing life, changing attitudes” betekent. Irma schreef het op.
“Najaar 2009. De ijsbaan is weer open. Tijd om de vijfjarige Hanz te leren schaatsen. Lekker warm aangekleed, ijshockeyschaatsen aan en de baan op. Hij rijdt rondjes, als hij valt staat hij zelf weer op en schaatst verder. Hij redt zich prima. Als ouders zijn wij voor Hanz altijd op zoek naar dat waar hij goed in is, zodat dit kan bijdragen aan zijn zelfvertrouwen.
Via school komen we in contact met De Springplank, een sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Hanz gaat daar schaatsen als hij acht jaar is. In de zomer van 2013 doet hij voor de eerste keer mee aan de Special Olympics Regionale Spelen, onderdeel skeeleren, in Almere.
Het jaar 2016 is net begonnen. Coach Rieke vraagt wie er mee zou willen doen aan de Special Olympics World Winter Games 2017 in Oostenrijk. Hanz voldoet aan de voorwaarden. Hij is twaalf, de minimum leeftijd voor deelname. Wij twijfelen of Hanz niet te jong is, maar zien ook dat dit een super mooie kans voor hem is. We melden hem aan. Eind maart 2016 komt het bericht dat Hanz voorlopig is ingedeeld! Nu wordt het pas echt spannend, ook voor ons. Het is weliswaar nog ver weg, maar toch. Kan Hanz dit aan?
Je komt erachter dat hij nog meer zelf kan!
We vertellen Hanz dat hij in maart 2017 naar de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk gaat. Hoe gaan we Hanz voorbereiden? Kunnen we Hanz het vertrouwen geven dat het goed is om te gaan. Voor het eerst weg, zonder zijn familie? Hoe gaan we dit oefenen? En dan komen er een aantal mogelijkheden op ons pad. Hanz heeft een extra week vakantie: moet ik weer vrij nemen of kan hij bij oma en opa logeren? Hij is van harte welkom, maar Hanz wil niet zonder zijn broertje Haiying. Dit had ik niet verwacht. Het huis van opa en oma is zo vertrouwd, we logeren er regelmatig samen. Ik vertel hem dat hij dit kan, alleen logeren bij oma en opa. Hij heeft een fantastische logeerweek gehad.Daarna ontvangen we de uitnodiging voor het judokamp aan het einde van de zomervakantie. Kan en mag Hanz mee? Ja natuurlijk, het motto van de judoschool is iedereen een fantastische judo-ervaring te geven. Het kamp is van vrijdagavond tot zondagmiddag. Ook hier komt hij enthousiast en vol verhalen van terug. In november brengen wij Hanz vol vertrouwen naar het kennismakingsweekend van Team NL in Bunnik. Ook hier heeft hij genoten. Op naar Oostenrijk! Hanz vertelt dat hij het allemaal heel leuk vindt, maar heeft nog geen idee wat er staat te gebeuren.
Het dringt pas echt tot Hanz door, als hij in november een foto van zichzelf in de krant ziet met daarbij de tekst ‘Oostenrijk’. Mensen uit zijn omgeving reageren enthousiast. Hanz begint nu ook vragen te stellen, waar hij eerlijke antwoorden op krijgt die voor hem te bevatten zijn. Bepaalde dingen weet Hanz al. Hoe de mascottes van het evenement eruit zien: Lara de das en Luis de reebok. Ook op de training leert hij met applaus en het publiek om te gaan. Het zijn kleine dingen, die hem stapsgewijs voorbereiden op de Special Olympics World Winter Games.
Ook voor ons is dit een leerzame tijd. Hanz is altijd al een zelfstandige jongen geweest onder vader en moeders vleugels. Nu moet dat nog een paar stapjes verder. Hierdoor kom je erachter dat hij nog meer zelf kan. Ook vanuit school komen signalen dat Hanz aan het veranderen is, dat hij nu meer communiceert.”