Vanaf 1 januari 2018 is Ragna Schapendonk directeur van Special Olympics Nederland geworden. Zij neemt het stokje over van Erik de Winter, die sinds 2015 weer directeur was bij Special Olympics Nederland.
“In de jaren ’80 maakte ik voor het eerste kennis met Special Olympics. Een filosofie die mij zeer aanspraak, waardoor ik begin jaren ’90 betrokken was bij de oprichting van Special Olympics Nederland. Tot 2009 heb ik met veel genoegen leiding mogen geven aan Special Olympics Nederland, om vervolgens in 2015 weer terug te keren op het oude nest. De afgelopen jaren is met bestuur en medewerkers hard gewerkt aan de verdere verzelfstandiging en duurzaamheid van Special Olympics.
Met bijzonder veel genoegen en vertrouwen draag ik nu mijn directieverantwoordelijkheden over aan Ragna Schapendonk. Ragna is voor allen al een zeer goede bekende. Haar grootste opdracht de komende jaren zal zijn om onze sporters nog gezonder te laten worden en een (sport)wereld te creëren waarin mensen met een verstandelijke beperking als gelijkwaardig worden geaccepteerd en volwaardig kunnen meedoen in de sport en in onze samenleving. Dit is bij Ragna in goede handen gezien haar competenties, inzet en enorm commitment naar Special Olympics en haar sporters. Ik heb er alle vertrouwen in dat Special Olympics Nederland met Ragna als nieuwe directeur een mooie toekomst tegemoet gaat. Ik blijf als adviseur en vrijwilliger uiteraard betrokken bij Special Olympics Nederland, want het blijft toch altijd een beetje mijn kind.” aldus Erik de Winter.
Play Unified
Special Olympics Nederland zet zich, zoals bekend, al jaren in om sportevenementen en -competities te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Sportevenementen met een nalatenschap, een Legacy, zodat na het evenement in de regio structureel sportaanbod voor mensen met een beperking te vinden is. Zodat de sporters zich kunnen blijven ontwikkelen in hun sport en kunnen werken aan hun gezondheid, waarbij Special Olympics de stip op de horizon is. Hét sportevenement waarbij elke prestatie wordt gevierd en elke sporter op een podium wordt geëerd.
Dit is en blijft de kern van Special Olympics. In 2018 wordt echter de volgende stap gezet; sportevenementen als ontmoetingsplek tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Onder de noemer Play Unified. Sport is bij uitstek de plek waar wij elkaar leren kennen en wederzijds respect voor elkaar krijgen. De essentie van #PlayUnified is dat wij samen de wereld mooier, gastvrijer en inclusiever maken. Voor iedereen.
“Door sport heb ik de afgelopen jaren samen met collega’s en vele gedreven partners de levens van mensen met een verstandelijke beperking positief verandert. Sport is altijd al mijn grootste passie geweest. Daar kwam al snel een tweede bij; mensen met een verstandelijke beperking helpen groeien en sterker laten worden.
Sport is emotie, maar sport is nog zoveel meer. Voor mensen met een verstandelijke beperking betekent sporten meer zelfvertrouwen, een grotere zelfredzaamheid en daardoor beter meedoen in de samenleving. Het is een voorrecht om daar een handje bij te helpen en het is prachtig om dit vanaf de zijlijn te aanschouwen. De vastberadenheid, de blijdschap, de puurheid; het raakt mij telkens weer. Ik kan mij geen Special Olympics evenement herinneren waarbij ik niet getroffen werd door een geluksgevoel. Dat gevoel gun ik iedereen. Ik heb dan ook de ambitie om de komende jaren heel Nederland uit te dagen om mensen met een verstandelijke beperking op het sportveld te ontmoeten en dat geluksgevoel zelf te beleven.
Bij mijn aantreden als directeur bestaat Special Olympics 50 jaar. Geen beter moment om te starten en het verschil te kunnen maken voor de komende 50 jaar!” aldus Ragna Schapendonk.