Zeker één keer in de week traint hij op de baan tussen Tilburg en Gilze. En als het even kan nog vaker. Het is zijn thuisbaan. “Daarom vind ik het extra leuk dat ik hier nu aan de Special Olympics mee kan doen. Ik ken deze holes goed. Al ruim zes jaar is de 35-jarige Guy verknocht aan golf. “Het is een leuke sport, lekker ontspannen, en toch moet je heel geconcentreerd blijven. Maar het is ook heel gezellig. Dat vind ik ook belangrijk.”
De onderlinge verbondenheid tussen de sporters wordt meteen duidelijk als de tweede dag van het evenement begint. Bij de start van de ronde op dag twee, staan de golfers met zes tegelijk bij de eerste hole. Ze slaan om de beurt af en lopen vervolgens met z’n tweeën het parcours. Als de één vertrekt, geeft de ander een boks of een knuffel. “Succes”, zegt Guy tegen Koen om niet veel later zelf aan zijn ronde te beginnen. Dat doet hij met een caddie, maar niet meer een zogenoemde Unified Partner, een golfer zonder beperking die een team vormt met de Special Olympics-sporter. In golf houdt dat in dat er om beurten wordt afgeslagen en dat Guy niet alle holes loopt. Dat was bijvoorbeeld op de Special Olympics World Games vorig jaar in Berlijn nog wél het geval. Vader Hubert-Jan was daar nog de partner van zijn zoon, maar sindsdien loopt hij zonder Unified sporter alle holes. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik heb een leveltje hoger gepakt, level 4.”
Het bevalt Guy goed. “Met een Unified Partner speel ik zelf minder holes, ik moet dan telkens op mijn beurt wachten, waardoor ik er toch minder lekker in kom. Nu mag ik zelf alle afslagen doen, dat is veel leuker.” Tegelijkertijd heeft hij al ook gemerkt dat het soms moeilijker is. Hij moet alles alleen doen, ook als hij een mindere dag heeft of een slechte hole loopt. “Dan moet ik het zelf oplossen, ja. Ik kan niet meer de volgende hole aan mijn vader overlaten en zelf even herstellen. Ik moet er meteen weer staan. Dat is soms moeilijker, maar het is ook wel de bedoeling van dit level.”
Op de derde hole tijdens de tweede dag wordt ook duidelijk dat Guy ook mentaal sterk in zijn schoenen staat. Hij slaat een bal tussen de bomen. Een strafslag is het gevolg, maar Guy verblikt of verbloost niet. Hij ontspant zich even met zijn caddie en met de volgers die met hem meelopen of meerijden in het golfkarretje herstelt zich razendsnel. “Danny, mijn caddie, helpt mij daar ook wel bij. Hij houdt mij rustig en zorgt er voor dat ik niet te snel ga.”
En zelf heeft Guy inmiddels ook genoeg ervaring om zonder problemen de baan rond te gaan. Hij heeft al veel toernooien meegemaakt en is steeds beter geworden. “Eigenlijk in alles: afslaan, chippen, putten. Door veel te oefenen gaat alles veel beter toen ik net begon.” Hij heeft ook nog wel een tip voor beginnende golfers. “Je hoeft niet hard te slaan. Alle spelers die nieuw zijn, leggen meteen veel kracht in hun afslag. Dat moet juist niet. Ontspannen, rustig slaan is veel belangrijker.”
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Fonds Gehandicaptensport
2 juli 2024 – Geschreven door Walter Tempelman – Discover the Games