Zaterdag 17 juni – Tranen van geluk

Eindelijk is het dan zover, het is 17 juni. De dag van de openingsceremonie. Ondanks dat we al ruim 5 dagen onderweg zijn, is dit toch wel dé start van de World Games in Berlijn. Voor de meeste sporters staan er geen trainingen op het programma vandaag, maar een aantal sporten komen wel in actie. De ruiters hebben vandaag matching. Dat wil zeggen dat ze gaan proberen om een goede connectie te maken met een paard, waar ze dan de rest van de week de wedstrijden op gaan rijden. Gezien de spanning van het evenement én de spanning van ‘nieuwe’ paarden is dit best een spannend moment. Aan de andere kant van Berlijn is het voor de zeilers tijd om de boten waarin zij gaan varen te testen. De gymnasten hebben deze week weinig trainingen en dus is er gezamenlijk met België, Venezuela en Duitsland een training georganiseerd in een aparte hal. Super mooi dat dit met elkaar is opgezet. De hockeyers hebben al vroeg in de ochtend een training afgerond. Blij en moe na een goede training gaan zij richting het hotel om te rusten en zich klaar te maken voor de grote openingsceremonie.

De zeilers inspecteren de boot waarin zij deze week gaan varen.
De turners trainen samen met turners van andere landen.

Het diner wordt vroeg geserveerd in het hotel vandaag. Dit heeft natuurlijk te maken met de openingsceremonie waar wij einde van de middag naar toe gaan. Met bussen worden we naar het station gebracht, waarna we met een voor de World Games gereserveerde trein naar het Olympisch Stadion gaan. Deze trein zit helemaal vol met sporters van diverse delegaties en rijd langs alle stations om ons in één keer naar het stadion te brengen. Op het opstelterrein staan we naast de sporters van Special Olympics Zuid-Afrika, wat direct een feestje is door het vrolijke gezang van de Zuid-Afrikaners. Al gauw beginnen de sporters met hun jacht op pins van andere landen. Het duurt niet lang of de eerste komen trots hun ‘oogst’ laten zien.

De pins worden uitgewisseld.

“Het is geweldig om te zien hoe onze sporters zich tussen de andere sporters mengen. Een paar weken geleden waren de jongens nog bang of andere hen wel konden verstaan. Hier is alle angst verdwenen en lopen ze overal tussendoor. Genieten!” vertelt Unified Partner Jos (zeilen)

Het is lang wachten, maar door het ruilen van de pins vliegt de tijd. Rond 21:00 uur komt dan eindelijk het bericht dat we ons mogen opstellen om het stadion in te lopen. De opbouw van spanning zit bijna op zijn maximum en dat is te zien aan de sporters. We lopen met elkaar de catacomben van het stadion binnen, wat voor een aantal in verband met het galmende geluid een uitdaging is. Maar we weten allemaal wat er aan het einde van die lange gang is. Zingend, dansend, huilend, zwaaiend en vol ongeloof lopen we niet veel later als Team Special Olympics The Netherlands het bomvolle Olympisch Stadion binnen. Onbeschrijflijk wat er dan allemaal gebeurt. Hopelijk heeft iedereen ons gezien op de televisie, want er zijn weinig woorden te vinden die het spektakel omschrijven waar wij in binnenkwamen. De spanning was verdwenen en je zag iedereen stralen, volop genieten en de tranen vloeiden rijkelijk. Tranen van geluk welteverstaan. Prachtig!

De binnenkomst van Special Olympics Team NL.

Na het zwaaien naar het publiek en het zoeken naar vrienden en familie op de tribune mochten wij plaatsnemen op klapstoelen. Onder de klapstoelen lag wat eten en drinken voor ons klaar en dat was fijn! Maar al gauw staat iedereen alweer te dansen en te zwaaien naar de tribunes. Blijven zitten in deze ambiance is bijna onmogelijk. Toch worden we gevraagd plaats te nemen en te luisteren naar diverse sprekers die vertellen waarom de World Games zo belangrijk zijn, hoe bijzonder al onze sporters zijn en hoe gaaf het is dat we allemaal hier bij elkaar komen. De voorzitter van Special Olympics, Dr Timothy Shriver, komt ook het podium op en spreekt zijn trots en waardering uit over onze sporters. Niet veel later wordt samen met sporters uit verschillende landen de Eed uitgesproken. De gigantische Special Olympics vlag wordt het stadion binnengedragen door diverse Olympische en Paralympische sporters, maar ook door ambassadeurs van Special Olympics en sporters. Niet veel later nadat de vlag is gehesen komt Torch Run met de Flame of Hope het stadion in gelopen. Mooi Nederlands tintje, want de Torch Run begeleider die de vlam het stadion in brengt is de Nederlandse Arthur. Na een volledige ronde door het stadion wordt uiteindelijk onder luid applaus de vlam ontstoken door Duitse tennisster Sophie Rensmann. De Duitse Bondspresident Frank-Walter Steinmeier verklaard vervolgens de Special Olympics World Games 2023 voor geopend.

“Ik vind het zo mooi wat er allemaal georganiseerd wordt voor ons, daar word ik van binnen echt emotioneel van.” vertelt zeiler Bradley

Met optredens van The Blue Man Group en Madcon wordt de avond spectaculair afgesloten. Dansers, muziek, lichtshow en een vuurwerkshow, de organisatie heeft alles uit de kast getrokken om er een onvergetelijke avond van te maken. En dat is gelukt, wat een avond. WAUW!

Onbeschrijfelijk, wat een avond!

Direct naar