Wat heeft de deelname aan de Special Olympics World Games betekent voor Annemieke en de mensen die dicht bij haar staan? In hoeverre draagt het bij aan de slagvaardigheid waarmee ze uitdagingen in het dagelijks leven aangaat?
Annemieke is ontzettend gegroeid als mens
Jaren geleden al vertelde zwemcoach Wendy Scholten over de internationale wedstrijden van Special Olympics. Zij raadde Annemieke en haar ouders aan om deze wedstrijden in de gaten te houden. En dat hebben ze gedaan. Toen de kans zich voordeed heeft sportclub HZ&PC Heerenveen Annemieke direct opgegeven voor de Special Olympics World Games. “Daar hoefden we niet lang over na te denken”, vertellen Annemieke en haar moeder Anneke in koor.
“Om mij goed voor te bereiden ging ik trainen met de jeugdselectie van HZ&PC Heerenveen. Dat was wel iets boven mijn niveau, maar daar heb ik veel van geleerd. Vanaf het moment dat ik werd ingeloot voor de World Games hebben de trainers mij geholpen met het opzetten van een gericht trainingsprogramma”, vertelt Annemieke.
Omgaan met kritiek kreeg een hele andere lading
Door de inschrijving alleen al raakte Annemieke super gemotiveerd. Ze was direct veel intensiever bezig met haar sport. Ze was beter te motiveren voor trainingen, kon net even meer door de pijn heen bijten en Annemieke leerde luisteren, echt luisteren naar de trainers. “Al van jongs af aan was mijn armslag niet helemaal juist, maar dat zat er zo ingebakken dat ik het wel best vond. Dankzij de hulp van mijn trainers bij HZ&PC is het mij toch gelukt om een meer efficiëntere armslag aan te leren”
“Goed en rustig luisteren is niet altijd even gemakkelijk geweest voor Annemieke. Ze is heel gevoelig voor kritiek en vond het heel lastig om daarmee om te gaan. Gaandeweg de voorbereidingen heeft ze geleerd om kritiek te zien als positieve feedback”, verteld moeder Anneke.
“Als Annemieke boos is, is ze boos. Maar nu kan ze ook vertellen waarom ze boos is“, aldus moeder Anneke
Nieuw gewonnen ontspannenheid heeft haar geleerd te relativeren
Ze heeft geleerd om te luisteren; trapt niet meer gelijk haar hakken in het zand, maar houdt haar aandacht erbij, luistert oprecht en maakt zich veel minder druk (om anderen). Die nieuw gewonnen ontspannenheid heeft haar ook geleerd te relativeren.
Ook nu en misschien wel juist nu, in een tijd waarin niets meer gaat zoals we het gepland of bedacht hadden, kan Annemieke beter omgaan met veranderingen. Accepteert het makkelijker wanneer het anders gaat en blijft emotioneel in balans. “Het is helemaal niet leuk dat ik nu niet kan zwemmen, maar het is niet anders. Iedereen heeft er last van, dus ik kan niet alleen maar gaan zitten zeuren. Inmiddels mag ik één keer per week zwemmen in een buitenbad, dat is heel fijn!”
Spannende reis zonder ouders
Er is geen moment getwijfeld of Annemieke alleen zou afreizen naar Abu Dhabi, daar waren ze het direct over eens. ‘Annemieke zou alleen gaan, dat kan ze prima en is goed voor haar ontwikkeling’, aldus zwemcoach Wendy Scholten. De groei van Annemieke tijdens de voorbereidingen bevestigde dat alleen maar.
“Het was wel spannend om alleen naar Abu Dhabi te gaan. Mijn eigen coach ging niet mee dus ik kreeg een andere coach toegewezen. En ook teamgenootjes die ik nog moest leren kennen. Maar dat heeft me ook wel geleerd om op mijzelf te vertrouwen. Eerst zelf nadenken en een oplossing zoeken voordat ik naar de coach of de begeleiding ging.”
Prachtige prijzen die nog elke dag gekoesterd worden
“Ik heb GOUD! gewonnen op de 800 meter”, juicht Annemieke. “Dat was echt een fantastische ervaring! Daarnaast hebben wij open water zwemmers ook nog een extra medaille gekregen, van de Mina Miles. Die extra medaille kregen we omdat we de langste afstand van 1600 meter hebben uitgezwommen.” Prachtige prijzen die elke dag nog gekoesterd worden. Moeder Anneke heeft onlangs het lintje van de medaille maar even in de was gedaan, die was na verloop van tijd toch wel heel erg vies geworden.
Door het thuisfront werden de wedstrijden nauwlettend gevolgd. In het begin waren er zenuwen omdat ze toch wel heel snel van start ging. Maar Annemieke bleef doorgaan en finishte uiteindelijk in een tijd die ze nog maar één keer eerder had gezwommen. Haar trainer was allerminst verrast, “dit verbaast mij niets, ze kan dit!”
Transformatie van onzekerheid naar zelfstandigheid en financieel zelfredzaamheid
“De groei in zelfstandigheid en zelfredzaamheid was fantastisch. Alleen dat was al een overwinning op zich, en dan moesten de World Games nog beginnen” – moeder Anneke
“Bij thuiskomst wist ik echt niet wat ik meemaakte. Er hing een groot spandoek voor mijn huis, mijn hele huis stond vol met bloemen en er was ook nog een huldiging georganiseerd in het gemeentehuis. Samen met mijn moeder zijn we live in de uitzending geweest bij omroep Flevoland en ook de Noordoostpolder krant wilde graag een interview met mij. Ze noemde mij ‘onze zwemster’!”
De eerste tijd na terugkomst was Annemieke ontzettend druk met het vertellen van al haar belevenissen. Ze had zoveel te vertellen. “Ik was wel heel moe toen ik thuis kwam en heb heel veel geslapen. Er gebeurde zoveel en ik wilde alles tegen iedereen vertellen.” Toen die storm was gaan liggen kwam de ontspanning naar boven. Vrienden, familie en collega’s vinden allemaal dat Annemieke is veranderd. Ze maakt zich minder druk om anderen, heeft goed leren luisteren en is daardoor nu ook aanspreekpunt geworden voor collega’s.
Omgaan met geldzaken was voorheen niet voor Annemieke weggelegd. Zelf doen was te lastig en te spannend. Tijdens de voorbereidingen voor Abu Dhabi veranderde dat, langzaam ging ze zelf de financiën oppakken. Anneke kijkt nu nog over haar schouder mee, wat overigens niet nodig is vindt ze, maar toch wel fijn voor Annemieke.
Nieuwe sportpodia, sporter van het jaar en triatlon
Eind 2019 is Annemieke uitgeroepen tot aangepast sporter van het jaar in de gemeente Noordoostpolder. Dit was echt de kers op de spreekwoordelijke taart. “De mediatrainingen van Special Olympics Nederland zijn daarin heel waardevol geweest. Ze schrikt niet meer van een interview met microfoon onder haar neus en kan het publiek goed het belang van sport vertellen” aldus moeder Anneke.
“Ik train nu bij een vereniging in Dronten. Dat is dichter bij huis en dat is wel fijn. Zo af en toe zwem ik de 1500 meter nog een keer, gewoon om te kijken of ik het nog kan, en dat lukt eigenlijk altijd wel. Het lijkt me heel leuk om een keer mee te doen aan een triatlon. Dat lijkt me een mooie nieuwe uitdaging, maar dan wel in het open water!” vertelt Annemieke.
“De mooiste kans die ze gehad heeft”, aldus trotse moeder Anneke
“Als ouders zijn we heel dankbaar voor de kans die Annemieke gekregen heeft”, vertelt Anneke. “De voorbereiding was ook echt perfect. De ouders werd verteld dat we een ander kind terug zouden krijgen. In eerste instantie dachten we daar niet zo over na, maar sinds Annemieke terug is zijn we daarop teruggekomen. Het is echt waar! En het is fantastisch!”
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens alle partners en event partners, zonder hen was dit niet mogelijk: Rabo Foundation, Fonds Gehandicaptensport, Vriendenloterij, Coca-Cola, Kerry Group en Stamhuis.
24 maart 2021 – Marijke Boessenkool-Blok