Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 impactvol

Van 10 juni tot en met 12 juni j.l. transformeerde Twente in ‘Special Olympics’ Twente. Ruim 3.000 sporters met een verstandelijke beperking en hun coaches kwamen vanuit alle windstreken, zelfs uit het overzeese Saba & Bonaire en enkele Europese landen, een weekend lang strijden om het eremetaal. Het weekend stond bol van hoogtepunten, dat omlijst werd door koninklijke aanwezigheid van professor Pieter van Vollenhoven en vele prominente sporters. 

Lees meer

Special Friends Sportdag 10 juni 2023 aangekondigd

Al snel werd duidelijk dat er niet alleen door de sporters in Twente een ongekende prestatie is geleverd, maar ook door de organisatie, de duizenden vrijwilligers en betrokkenen! In 2018 werd een weg met een lange aanloop ingeslagen. De 14 samenwerkende Twentse gemeenten hadden destijds de ambitie geformuleerd om door middel van de Special Olympics Nationale Spelen, een positieve impact te willen maken op het inclusieve sport- en beweegklimaat. Nu enkele maanden na het evenement werd door de organisatie de balans opgemaakt en vooruitgeblikt tijdens de ‘afterparty’ in de studio van RTV Oost. 

Twentse organisatie scoort hoge cijfers 

Uit evaluatieonderzoek van Special Olympics Nederland blijkt dat de Twentse organisatie hoge cijfers in ontvangst mag nemen. Zo gaven de deelnemende vereniging een overall cijfer van een 8,2. De technisch gedelegeerden, die de toernooicommissies ondersteunden op sporttechnisch vlak, gaven de toernooicommissies 8,8 als waardering. Uit media en PR monitoring blijkt dat de Special Olympics Nationale Spelen 6,3 miljoen euro aan mediawaarde heeft gegenereerd in het jaar 2022. Tijdens het weekend had de Nationale Spelen een social mediabereik van 2 miljoen mensen.

Projectdirecteur Maaike Heethaar: “Ongekende cijfers, zeker als je nagaat dat de begroting ‘slechts’ 1,9 miljoen euro was voor het hele evenement. Een fantastische waardering voor allen die hier vol overgave aan hebben bijgedragen. En natuurlijk een enorme positieve spin-off voor de G-sport, waarop verder kan worden voortgeborduurd.”  

Direct en indirecte impact 

Om inzicht te krijgen in wat de impact was van de Special Olympics Nationale Spelen op het aangepaste sport en bewegen in Twente, heeft de Hogeschool Windesheim in opdracht vanaf 2021 onderzoek gedaan. Het onderzoeksteam onder leiding van hoofdonderzoeker Ruben Buijserd kwamen onder andere met de volgende conclusies:  

“De Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 heeft zowel voor, tijdens als na het evenement directe en indirecte impact gehad op deelnemers, sportaanbieders en betrokken organisaties. Het bood deelnemers een podium om te stralen, heeft sportaanbieders aangemoedigd zich meer in te spannen voor de doelgroep en bij betrokken organisaties het urgentiebesef van samenwerken aan passend sporten bijgebracht”.  

Tijdens het evenement onderzocht Hogeschool Windesheim tevens de plezierbeleving onder de deelnemers. De deelnemers zelf en hun ouders/begeleiders gaven een hoog waarderingscijfer voor de plezierbeleving en de mate waarin het evenement een podium biedt om te stralen – namelijk een 9,6.  

Ambassadeurs Wessel, Teun, Laxmi en Sanne nemen het bedank boek graag in ontvangst van projectdirecteur Maaike Heethaar en voorzitter Claudio Bruggink.

De organisaties van alle 25 sporttoernooien, de 28 ambassadeurs van Twente en een aantal genodigden waren aanwezig bij de afterparty. Zij kregen allemaal het bedank boek van Twente mee naar huis.

Bekijk hier het bedank boek van Twente.

Concrete effecten 

De concrete voorbeelden van de positieve effecten waar de Nationale Spelen direct en/of indirect invloed heeft gehad zijn talrijk:

  • Meer aanwas van nieuwe leden en vrijwilligers bij onder andere Only Friends Twente. Zij groeiden van 12 naar 81 leden.
  • MPM Hengelo heeft een flinke groei gemaakt voor het framerunnen, met een groeipercentage van 300%. 
  • Eredivisionist Jolly Jumpers is gestart met G-basketbal in samenwerking met Vereniging Aangepast Sporten Tubbergen.
  • Zijn er meerdere hardloopevenementen die sinds 2022 een G-loop structureel hebben opgenomen in het programma.
  • Is er in Wierden een nieuw voetbaltoernooi geboren.  

Daarnaast onderzoeken meerdere gemeenten en verenigingen om nieuw aangepast sportaanbod te integreren bij de vereniging. Zoals wielrennen bij de Oldenzaalse WielerClub, bocce in Oldenzaal, zitvolleybal in Losser en rolstoeltennis in Haaksbergen. De onderwijs- en zorginstellingen Stichting SOTOG (speciaal onderwijs Twente en Oost Gelderland), Aveleijn en De Twentse Zorgcentra zijn eveneens nog gemotiveerder geraakt om vanuit de kracht van samenwerking meer impulsen te genereren om de vitaliteit en welbevinden onder haar leerlingen en cliënten positief te beïnvloeden.  

Bekijk hier het onderzoeksrapport van Calo Windesheim.

Special Friends Sportdag 10 juni 2023 

De Special Olympics Nationale Spelen hebben impact gemaakt en dankzij de overtuiging binnen de 14 Twentse gemeenten, blijft de regionale samenwerking de komende jaren op de agenda. Zo kondigde de organisatie in samenwerking met haar partners een nieuwe sportdag aan om naar uit te kijken. Exact 1 jaar na dato – op zaterdag 10 juni 2023 – zal in het FBK-Stadion de Special Friends Sportdag worden gehouden. Een sportieve dag met entertainment, bekenden, sportvrienden, kennisuitwisseling en bovenal veel plezier. Zowel voor de sporters als voor de sportprofessionals. Het concept zal in het nieuwe jaar verder gepresenteerd worden evenals een breder plan waarin de nalatenschap van de Special Olympics vlam een blijvende verbindende factor blijft in het Twentse sportlandschap. 

Twente heeft de ambitie om de World Summer Games 2035 te organiseren


De regio Twente heeft de ambitie uitgesproken om de Special Olympics World Summer Games 2035 in Nederland te organiseren. “Na het wethoudersoverleg met de 14 Twentse gemeenten is de ambitie uitgesproken om de World Games in 2035 naar Twente te halen. We willen de vlam brandende houden en dan is het organiseren van de World Games het ultieme droom!” aldus Claudio Bruggink, voorzitter Stichting Special Olympics Nationale Spelen 2022.