Pre-Games Paardrijden in Twente daverend succes!

Op zaterdag 5 maart was Manege de Vossenbos in Hoge Hexel het decor voor de Pre-Games paardrijden van Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022. In samenwerking met De Eschruiters en Stichting ’t Leijerweerd verliep de generale repetitie naar volle tevredenheid. Niet geheel onbelangrijk, want de Wierdense manege is van 10 tot en met 12 juni het hoofdtoneel voor het dressuur rijden voor ruiters met een verstandelijke beperking.

Lees meer

In het vroege zonnetje maakten 22 ruiters en de nodige juryleden hun opwachting om de binnenbak te mogen betreden. Het dressuur rijden staat op het hoofdprogramma en daarbij draait het allemaal om het binnenhalen van de meeste punten. Jurylid Hans Baptist: “we beoordelen een ruiter en kijken dus niet naar het paard. Zo letten we bijvoorbeeld wel op hoe vriendelijk de ruiter omgaat met zijn/haar paard of hoe de houding is van de ruiter.”

Indrukwekkende blikken

Eén van de ruiters die vandaag werd beoordeeld is Mike Lehmann uit Vriezenveen. Een paardenliefhebber in hart en nieren. Paard Zeras is zijn trouwe combinatie . “Ik heb veel met hem getraind om vandaag maximaal te kunnen presteren op de Pre-Games.” En met succes! Aan het einde van de dag won hij een gouden medaille. Mike zijn grote droom is om ooit een prijs te mogen winnen en van paardrijden zijn beroep te maken. “Ik rij nu al zo’n drie keer per week, maar ik doe dit het liefst elke dag!”

Amazone Henriëtte ter Keurst zorgde ook voor indrukwekkende blikken in het publiek. Henriëtte is doof en reed daarom onder begeleiding van haar gebarentolk haar wedstrijd. “Ik was compleet verrast toen ik een tijdje geleden de vraag kreeg of ik mee wilde doen aan de Pre-Games. Ik heb namelijk nog nooit eerder wedstrijden gereden, dus het was best wel spannend om vandaag mee te mogen doen.” Haar dag was sowieso een groot succes, want ze werd liefdevol aangemoedigd door haar ouders, opa en haar vriendinnen.

Multitalent

Een andere ruiter die vandaag ook zeker niet mocht ontbreken is Special Olympics ambassadeur Kelvin Damhuis uit Enter. Hij rijdt al 35 jaar paard bij ‘t Leijerweerd, maar is ook fanatiek atleet waarbij hij is gespecialiseerd in de 100 en 200 meter. Een echt multitalent dus. Kelvin: “Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen in Twente dit jaar doe ik niet mee aan het sporttoernooi paardrijden, want dan focus ik me alleen op sprinten. Ik kijk er enorm naar uit.”

Wortels, appels en medailles

Aan het einde van de dag werden alle paard-ruiter combinaties verzameld in de bak. Traditiegetrouw werden de paarden getrakteerd op een grote schaal met wortels en appels. De prijsuitreiking werd omlijst door Special Olympics Twente bestuurslid Eric Braamhaar, ambassadeur Lisan Soepenberg en burgemeester Tigchelaar. Braamhaar geniet volop als hij de prijzen overhandigd en is trots op hoe de dag is verlopen. Braamhaar: “zo zie je maar hoe groot het organisatietalent is in Wierden. Maar het mooiste is om al die stralende gezichten te zien van de ruiters. Een fantastische opwarmer voor de Nationale Spelen straks in juni”.

Bekijk de aftermovie 👇

Uitslagen

Klik hier voor de uitslagen