G-sporters dagen sporters zonder verstandelijke beperking uit!

Play Unified op de club is een landelijke actie om op zoveel mogelijk clubs sporters met en zonder verstandelijke beperking samen te laten sporten. Niet om te winnen, maar om van elkaar te leren. Nu en in de toekomst, zodat Play Unified een structureel onderdeel wordt op clubs door heel Nederland!

Lees meer

Play Unified = samen sporten

In 2022 heeft Special Olympics Nederland het streven om op zoveel mogelijk clubs in Nederland een Play Unified activiteit te laten plaatsvinden, waarin G-sporters hun clubgenoten uitdagen voor een sportactiviteit. Dit kan een mixed training zijn, een mixed toernooitje of wedstrijd. Belangrijk voor de impact is dat de activiteit onder begeleiding van een topcoach of topsporter van de club is. Dit alles met de intentie om structureel Play Unified activiteiten op de sportvelden tussen G-sporters en de overige leden te creëren. 

Waarom?

Nederland loopt gelukkig voor op het gebied van integratie in de sportwereld. Samen met Noorwegen zijn wij het eerste land in de wereld waar de sportbonden en clubs hun deuren massaal hebben opengezet voor mensen met een beperking. Alle sportbonden en clubs verdienen hiervoor een groot compliment.  

Maar, we zijn er nog niet! In de praktijk blijken de G-teams en G-sporters helaas nog vaak te trainen op een ‘aparte G-avond’. Dit terwijl G-sporters er juist heel graag bij willen horen, met mensen zonder beperking willen sporten en van ze willen leren. Dit vraagt om actie. Op naar een écht inclusieve sportwereld.  

Kom in actie!

Hét doel van Play Unified op de club is een écht inclusieve clubcultuur. Leden met en zonder verstandelijke beperking leren elkaar op de club kennen, herkennen, juichen elkaar toe en sporten samen. Sport is bij uitstek de plek waar wij wederzijds respect en begrip voor elkaar krijgen.

In samenwerking met de meeste sportbonden in Nederland die een G-aanbod hebben, worden G-coaches, -trainers en besturen van clubs door heel Nederland geïnformeerd over Play Unified op de club. De G-coaches en -trainers gaan hun clubgenoten uitdagen om samen te gaan sporten, zodat Nederland een inclusieve sportwereld wordt!

Grote WIN-actie

De Play Unified activiteit zal een goede voorbereiding zijn voor de G-sporters die meedoen aan de Special Olympics Nationale Spelen 2022, van 10 t/m 12 juni in Twente. Deelnemende clubs maken ook kans op prijzen! Alle sportbonden stellen een prijs beschikbaar voor de meest actieve club binnen hun sport. Denk aan een exclusieve tennis clinic gegeven door een Nederlandse topper, een nijntje beweegfeest of een BBQ-feest voor de hele club. Daarnaast zijn er exclusieve prijzen voor de actie met het mooiste Play Unified verhaal, voor de leukste Play Unified activiteit en voor het meest actieve Play Unified team.

Ga naar www.playunified.nl voor meer informatie en meld jouw club aan. Het is tijd voor Play Unified op de club!

Play Unified is een initiatief van Special Olympics Nederland. Dit gaat niet zonder de hulp van onze partners. Play Unified op de club wordt mede mogelijk gemaakt door: de Nationale Postcode Loterij, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fonds Gehandicaptensport, Coca-Cola en Johnson&Johnson.