Samenwerking EHF en Special Olympics Europe/Eurasia zorgt voor mooie hockey toekomst

Afgelopen weekend is er tijdens het EK Parahockey in Amsterdam een intentieverklaring ondertekend door de Europese Hockey Federatie (EHF) en Special Olympics Europe/Eurasia (SOEE). De samenwerking heeft als doel om de groei van HockeyID blijvend te stimuleren en een zo breed mogelijk publiek te bereiken in Nederland en Europa.

Lees meer

Van 6 juli t/m 9 juli vond het Europees Hockey kampioenschap voor sporters met een verstandelijke beperking plaats in Amsterdam. Na afloop van de finales hebben Marijke Fleuren, president van de EHF en Mariusz Damentko van SOEE een Memorandum of Understanding (MOU) gesloten.

Hockey staat op de kaart

Het sluiten van deze intentieverklaring komt na jaren van intensief samenwerken tussen de Internationale Hockey Federatie (FIH), de Europese Hockey Federatie (EHF), de Duitse Hockey Bond (DHB), de Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en Special Olympics Nederland. En niet zonder resultaat; hockey staat officieel op het programma van de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Daaraan voorafgaand vond onlangs tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente het Special Olympics Invitational Field Hockey Tournament plaats.

EHF-voorzitter Marijke Fleuren zei: “Dit is een belangrijk moment voor onze sporters. We kunnen nu gaan samenwerken met SOEE om de stabiliteit en groei van HockeyID te garanderen. Ook om ervoor te zorgen dat onze sporters een zo groot mogelijke kans om de hockeysport te beoefenen. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en we kijken uit naar een nieuw hoofdstuk voor onze sporters.”

Mariusz Damentko, Senior Sport Advisor SOEE voegde toe: “We zijn erg onder de indruk van het enthousiasme van de EHF en de FIH ten aanzien van onze samenwerking en bereidheid om de ontwikkeling van HockeyID in de Special Olympics-beweging te ondersteunen. Ik ben er absoluut zeker van dat we dankzij de ondertekening van dit Memorandum in Amsterdam een ​​aanzienlijke groei zullen hebben van atleten met een verstandelijke beperking die deze geweldige Olympische sport beoefenen. SOEE zal hockey promoten onder andere Special Olympics-regio’s. We waarderen de enorme hulp in dit proces van de leiding van EHF en Special Olympics Nederland enorm.”

Een memorabel weekend

Athlete Leader én ambassadeur van de EHF, Juan Andres de Koning was aanwezig bij de ondertekening. Voor hem kon het weekend al niet meer stuk. In de finale in het Wagener Stadion werd er met 3-1 gewonnen van concurrent Duitsland en dat leverde de Oranje Parahockeyers Europees goud op. Juan scoorde tijdens de finale een prachtige shoot out. Met een grote glimlach was Juan getuige bij het ondertekenen van de intentieverklaring. Een kroon op hard werken. Een mooie toekomst voor het HockeyID ligt in het verschiet.