Gezocht: Head of Delegation voor Special Olympics Team NL tijdens de World Winter Games maart 2025

Special Olympics zoekt een Head of Delegation (ook wel Chef de Mission genoemd) voor Special Olympics Team NL (SO Team NL) tijdens de World Winter Games maart 2025. De leukste vrijwilligersrol voor het gezelligste en vooral leergierigste sportteam van Nederland. Waarbij je leiderschapskwaliteiten uitgedaagd en ontwikkeld worden terwijl je een onvergetelijke ervaring opdoet voor de rest van je leven. Om de nodige kennis en ervaring op te doen reis je als beoogd Head of Delegation al mee als staflid naar de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn.

Lees meer
Ragna Schapendonk
Directeur

Special Olympics Nederland

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging die in meer dan 190 landen zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sport.

Iedereen moet kunnen sporten op zijn of haar eigen niveau en plezier staat voorop! Via sport wil Special Olympics de persoonlijke ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking stimuleren, het zelfvertrouwen en de eigenwaarde vergroten en bijdragen aan een positieve beeldvorming. Kortom: Changing lives! Changing attitudes!

Special Olympics World Games 2023 en 2025

De Special Olympics World Games worden elke 2 jaar (in het pre olympisch jaar) georganiseerd. De eerstvolgende Special Olympics World Games zijn de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Nederland zal met SO Team NL met ongeveer 90 sporters, coaches en begeleiding afreizen naar Berlijn waar zij samen met 7000 andere sporters uit 190 landen deelnemen aan 26 sporten.

De Special Olympics World Winter Games 2025 zijn naar verwachting in maart 2025 in Turijn, Italië. Hiervoor vaardigt Nederland rond de 30 sporters af.

Head of Delegation 2025

De Head of Delegation (HOD) is eindverantwoordelijk voor SO Team NL (sporters, coaches en staf) en geeft daaraan leiding. Tijdens de World Games is de HOD bevoegd tot het nemen van iedere beslissing binnen begroting en in het belang van SO Team NL. Belangrijkste functievereisten zijn:

 • Geïnteresseerd in en affiniteit met sport in de breedste zin des woords en met mensen met een verstandelijke beperking.
 • Beschikt over een strategisch denkniveau.
 • Heeft aantoonbare leidinggevende ervaring.
 • Beschikt over voldoende tijd (gemiddeld 10 uur per maand in het voortraject en de volle twee weken tijdens de World Games).
 • Beschikt over energie en motivatie om de functie als geschetst uit te oefenen.
 • Beschikt over kennis van of heeft netwerk binnen één of meer van de volgende gebieden: sportsponsoring, politiek, bedrijfsleven, media, marketing en is bereid dit netwerk open te stellen ten dienste van Special Olympics Nederland c.q. SO Team NL.

Staflid 2023 Berlijn

Voor een goede overdracht van de huidige HOD wordt van de kandidaat verwacht dat hij/zij ook deel uitmaakt van SOTeamNL2023 in Berlijn. Hij/zij is als staflid aanwezig bij het kennismakingsweekend op 8 en 9 oktober 2022, de coachbijeenkomsten (5x), het trainingsweekend en verleent ondersteuning aan sporters en coaches tijdens World Games in Berlijn juni 2023.

Tijdens het kennismakingsweekend op 8 oktober verrichten coaches en de kandidaten voor deze functie teambuildingsactiviteiten. Op basis van deze activiteiten wordt de definitieve keuze gemaakt.

Periode en vergoeding

November 2022 – juni 2025  waarvan

 • staflid in de periode november 2022 t/m juni 2023
 • Head of Delegation in de periode september 2023 t/m juni 2025

De functie is een vrijwilligersfunctie en daarmee onbezoldigd. Onkosten (reis & verblijf en overige kosten die gemaakt worden voor het uitvoeren van de functie) worden vergoed.

Vervolg procedure

Het vervolg ziet er als volgt uit:

 • 26 september sluit sollicitatieprocedure
 • 27 september uitslag 1e proces, eventueel uitnodiging voor gesprek
 • 29 september gesprekken met maximaal 3 kandidaten
 • 8 oktober coachselectiedag World Games Berlijn en tevens selectiedag HOD2025
 • Half oktober bekendmaking staf en coaches World Games Berlijn 2023 en bekendmaking HOD World Games Turijn 2025
 • Juni 2023 Special Olympics World Games Berlijn
 • Maart 2025 Special Olympics World Games Turijn

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ragna Schapendonk (tel. 06-20545474)

Interesse?!

Indien je interesse hebt verzoeken wij je vóór 26 september 2022 CV en motivatie te sturen naar: Special Olympics Nederland t.a.v. Ragna Schapendonk betreft HOD Special Olympics Nederland.