Athlete Leaders en atletencommissie bundelen taken en krachten

Special Olympics Nederland heeft een atletencommissie én een groep Athlete Leaders. De leden van de atletencommissie denken onder andere mee in de organisatie van evenementen en vertolken de stem van de sporters in het bestuur. De Athlete Leaders geven onder andere presentaties bij partners en bedrijven of op basisscholen en universiteiten. Omdat een aantal taken van beide commissies overlappen is besloten om de krachten te bundelen en samen verder te gaan als de Athlete Leader Commissie.

Lees meer
Marijke Boessenkool-Blok
Medewerker communicatie & marketing

Hernieuwde rol

Op deze manier krijgen alle leden van de Athlete Leader Commissie een hernieuwde rol binnen de organisatie, krijgen ze een opleiding én kunnen ze nog meer van elkaar leren. Samen zijn zij het voorbeeld voor alle sporters met een verstandelijke beperking in Nederland en natuurlijk ambassadeur voor Special Olympics Nederland. Het samenvoegen van de atletencommissie en de Athlete Leaders gaat er als volgt uitzien:

 • Voorzitters Athlete Leader Commissie
  Lize Weerdenburg en Matthijs van Doorn
 • Health Messenger
  Peter le Clercq
 • Regio Noord (Groningen, Friesland en Drenthe)
  Sanne Kuijpers
 • Regio Oost (Overijssel en Gelderland)
  Wessel Everloo
 • Regio Zuid (Brabant en Limburg)
  Baries Westphal en Suzanne van den Einden-Brok
 • Regio Midden (Flevoland en Utrecht)
  Juan Andres de Koning
 • Regio West (Noord- en Zuid- Holland en Zeeland)
  Lotte Vlaming en Imra de Wolf

Wat doen de leden van de Athlete Leader Commissie precies?

Tijdens evenementen hebben zij een belangrijke rol tijdens de openingsceremonie; wensen zij de sporters succes en spreken zij samen de officiële Eed uit. Daarnaast spreken zij met genodigden en evalueren zij het evenement op organisatorisch vlak. Alle verslagen van evenementen worden met elkaar besproken zodat er een advies afgegeven kan worden aan het bestuur van Special Olympics Nederland. Op die manier vertegenwoordigen zij alle sporters in Nederland.

Daarnaast vervullen de Athlete Leaders hun ambassadeursrol door in het hele land presentaties te geven bij partners en sponsoren, tijdens evenementen en op basisscholen en universiteiten. Daar vertellen zij hun verhaal; wat hun verstandelijke beperking inhoudt en wat sport en Special Olympics voor hun leven betekent. Ook hebben zij een voorbeeldfunctie ten aanzien van andere sporters.

Toekomst vol verandering

Het komende jaar gaan we met elkaar aan de slag om de Athlete Leader Commissie vorm te geven. We werken toe naar het einde van 2023 wanneer een aantal leden hun taken zal overdragen aan nieuwe Athlete Leaders. Tot die tijd hopen we vele presentaties te geven, inspirerende verhalen te vertellen, sporters te enthousiasmeren en van elkaar te leren.

Interesse in een presentatie van een Athlete Leader bij jouw bedrijf/school of instelling? Neem contact op!