Play Unified op basisscholen in Den Haag

De afgelopen weken hebben bijna 400 leerlingen van 1 Delftse en 5 Haagse basisscholen deelgenomen aan het project Play Unified op school. Play Unified op school brengt leerlingen van groep 6 en 7 in contact met sporters met een verstandelijke beperking. Door verschillende activiteiten leren de basisschoolleerlingen Special Olympics sporters kennen en komen zij samen in beweging.

Lees meer

Het programma bestaat uit verschillende activiteiten. De leerlingen gaan met elkaar aan de slag om meer te weten te komen over een verstandelijke beperking en over de organisatie Special Olympics. Daarnaast worden ze creatief uitgedaagd om zelf een aanmoedigings-yell en een warming-up te verzinnen. Tijdens de knutsel-les wordt hard gewerkt aan zelfgemaakte vlammen en pom-poms om de deelnemers aan de Special Olympics Nationale Spelen in Den Haag (digitaal) aan te moedigen.

Van elkaar leren

Play Unified staat voor het realiseren van ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Belangrijk onderdeel van het programma is de gastles verzorgt door een Special Olympics sporter. Tijdens de gastles luisteren de leerlingen aandachtig naar verhalen over gewonnen medailles, mooie sportmomenten en ambities. Ook leren ze wat Special Olympics voor de sporters betekent en hoe belangrijk het is om (samen) te sporten. De klas krijgt na het verhaal van de sporter de mogelijkheid om vragen te stellen, een heuse persconferentie.

“Voor de leerlingen was het bijzonder om op deze manier kennis te maken met/stil te staan bij sporten met een beperking, en wat leverde dit mooie en pure reacties op. Het hielp daarbij heel erg dat we met de sporters in gesprek konden gaan en ze vragen konden stellen. Ondanks dat dit via Teams moest, kwam het toch onwijs goed over”, – Docent Eerste Nederlandse Montessori School

Samen sporten

Doel van het project is om het geheel af te sluiten door samen te bewegen. Jammer genoeg lieten de maatregelen rondom corona het nog niet toe om daadwerkelijk met elkaar te sporten, maar dat weerhield de leerlingen en de sporter er niet van om samen (op afstand) de warming-up vast te doen voordat de les werd afgesloten.  

“Wat leuk om dit een keer te horen, ik kende dit nog niet. Super leuk dat zij ook gewoon kunnen sporten”, reactie van leerlingen van de Rosa Basisschool.

Met de zelfgemaakte vlammen en pom-poms in de hand, roepen de leerlingen luidkeels de zelfbedachte yell om alle deelnemers aan de Special Olympics Nationale Spelen in Den Haag aan te moedigen.

Play Unified is het programma van Special Olympics dat ontmoetingen realiseert tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Met dit sportieve en maatschappelijke project werken we met elkaar aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat! In het najaar zal het project worden voortgezet bij basisscholen in de rest van Nederland. Heb jij interesse in dit project voor jouw basisschool? Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met Jolanda van ’t Verlaat.