Moeilijke pistes, valpartijen én medailles voor Nederlandse skiërs in Villars

Van 23 tot en met 26 januari waren acht Nederlandse actief tijdens de Special Olympics National Games Villars 2020. 

Lees meer

Daar werd gestreden in de disciplines alpineskiën, snowboarden, langlaufen, sneeuwschoenlopen en unihockey. Ruim 500 Zwitserse sporters namen deel en daarnaast waren ook een aantal delegaties uit het buitenland uitgenodigd. De Nederlandse delegatie bestond uit 8 skiërs: Jody, Florian, Simone en Thijs van WSG Uden en Mariëlle, Britt, Eleonore en Lasse van Il Primo in Bergen.

Voor het eerst vliegen

Voor Britt was dit event extra speciaal; zij stapte voor het eerst in een vliegtuig. ”Dat vond ik heel spannend”, vertelt Britt. Bij aankomst in het hotel werd de Nederlandse delegatie direct door een delegatie assistent opgehaald voor de officiële aanmelding van de sporters. Daarna werd het terrein verkend en bij het inskiën werden veel internationale top skiërs gespot, omdat de Jeugd Olympische Spelen ook nog bezig waren!

De eerste avond was er een echte ”Pasta Party” waarbij de Nederlandse delegatie kennis kon maken met andere deelnemers en de organisatoren. Een zaal in het sportcentrum van Villars was omgetoverd tot een spelletjes paradijs en discotheek. En natuurlijk was er een openingsceremonie met de atletenparade en een grandioze show die gepresenteerd werd door Mélanie Freymond. Er volgde enkele toespraken, de vlag werd gehesen, de eed afgelegd en na het ontsteken van de Flame of Hope en schitterend vuurwerk konden de National Games echt beginnen!

Moeilijke pistes

De eerste twee dagen stond divisioning voor de reuzenslalom en de slalom op het programma. Divisioning zijn als het ware voorrondes, waarna op basis van prestaties Special Olympics sporters worden ingedeeld op hun eigen niveau voor de wedstrijden. Paula de Wit, coach Il Primo: ”De piste van de reuzenslalom was steil en heel moeilijk. Dit kunnen kunnen we op de kunstbanen in Nederland ook niet goed oefenen. Gelukkig mochten wij het parcours verkennen waarbij we met de skiërs nagingen waar de lastige punten zaten”. Toen de divisioning eenmaal van start ging kwamen de sporters allemaal onverschrokken naar beneden skiën. De blije gezichten als ze de finish over kwamen spraken boekdelen. Trots op zichzelf en blij met hun prestatie. Het zelfvertrouwen groeide en groeide met elke afdaling. Zij verlegden hun grenzen!  ’s Avonds werden de eerste successen gevierd met een optreden van een Zwitserse band met traditionele muziek.

”Het zelfvertrouwen groeide en groeide met elke afdaling”. 

 

 

Nederlanders kunnen best goed skiën

Iedereen deed zijn uiterste best en op de eerste dag werden al medailles voor Nederland binnen gehaald! Eléonore, skiër Il Promo: ”Ik hoop dat ik wat win en anders ben ik in ieder geval blij voor alle anderen die wel wat winnen!” Bij de moeilijke reuzenslalom waren er diverse valpartijen, waardoor ze enkele poortjes misten. Dat was jammer maar de inzet werd daar niet minder van. Zo was Mariëlle hard gevallen maar als een echte topsporter ging zij toch voor een tweede run. Ook op zondag haalden de Nederlanders weer medailles binnen. Mariëlle, skiër Il Primo: ”We hebben even laten zien dat wij Nederlanders best goed kunnen skiën”. In totaal nam de Nederlandse delegatie 8 medailles mee naar huis: twee gouden, drie zilveren en 3 bronzen plakken!