Terugblik op zesde editie Regionale Spelen in Groningen

Op 15 juni vond de zesde editie van de Special Olympics Regionale Spelen in Groningen plaats. Ruim 750 sporters gingen de sportieve strijd met elkaar aan in 14 takken van sport.

Lees meer

Tijdens een regenachtige ochtend openden wethouder Inge Jongman en de Commissaris van de Koning René Paas samen met sporters Bart, Mariëlle en Ronald de Regionale Spelen. ‘‘Ik wens iedereen een mooie sportieve Special Olympics, waarbij iedereen uiteindelijk een winnaar is”, aldus René Paas. Sporter Odette leerde Inge Jongman ook nog wat je tegen jezelf kunt zeggen voor een spannende wedstrijd ”Ik kan het. Ik wil het. Ik doe het NU”. 

Ik kan het. Ik wil het. Ik doe het Nu.

Nieuw op het programma: golf

”De Brug Provincie Groningen organiseert de grootste Special Olympics Regionale Spelen van Nederland’, vertelt Eddy Largo trots, die zich al jaren inzet voor het evenement. En daar komt nogal wat bij kijken. Ruim driehonderd vrijwilligers waren afgelopen weekend in de been om alles in goede banen te leiden. Dat het al jaren goed gaat, geeft de organisatie een goed gevoel. We kijken ieder jaar of we andere sporten kunnen toevoegen’, zegt hij. ‘Dit jaar is bijvoorbeeld golfen nieuw. We mogen trots zijn dat we dit al jaren in Groningen doen en het zo’n succes is.”

Nog meer mensen ondervinden positieve effecten van MATP

Motor Activity Training Program (MATP) is een internationaal sport- en beweegprogramma wat ontwikkeld is voor mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking. Dit jaar deden een recordaantal deelnemers van 72 aan dit onderdeel mee. Manon Top, coördinator MATP vertelt: ”De deelnemers waren afkomstig van zeven verschillende zorginstellingen. De grote toename in het aantal deelnemers komt doordat we bij deze editie zeer nauw contact hebben gehad met de zorginstellingen, zodat het voor hen duidelijker werd bij welke doelgroep MATP aansluit. Door het winnen van de Pier de Boerprijs hebben we dit kunnen uitwerken én ons netwerk kunnen vergoten.  Voor de toekomst betekent dat wellicht nog meer zorginstellingen kunnen aansluiten, als wij bij hun vragen blijven aansluiten. Het doel is om ook te blijven groeien, zodat steeds meer mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking de positieve effecten van MATP kunnen ondervinden, zoals een verbetering van het zintuiglijke bewustzijn, de conditie en de motorische vaardigheden”. 

Het programma MATP was dit jaar ook aangepast. Uit interviews met ouders en de begeleiders kwam naar voren dat de maximale aandacht van de deelnemers ongeveer een uur is. Daarna wordt men moe en verslapt de aandacht. Daarom is MATP flink ingekort en opgesplitst uit een ochtend-, en middagprogramma van een uur, voorafgegaan aan ongeveer een half uur acclimatiseren aan in de zaal. De deelnemers doen aan één van de twee mee. Ook hebben de activiteiten meer sportallure gekregen. Waar eerder een bal door een hoepel werd gegooid, werd dit weekend een korf neergezet. Dit heft de beleving van de sporters en het trotse gevoel van verwanten vergroot.

Uitslagen

Klik hier om de uitslagen te bekijken.

 


Foto’s van RTV Drenthe-fotograaf Kim Stellingwerf.

Bron: De Krant