Special Olympics Team NL terug in Nederland

Utrecht, 22 maart 2019 – Vanmiddag zijn de sporters van Special Olympics Team NL teruggekeerd na de succesvol verlopen Special Olympics World Games in Abu Dhabi! Op Schiphol werden zij opgewacht door honderden oranje gekleurde fans.

Lees meer

Sporters nemen 69 medailles mee naar huis

De 64 sporters van Special Olympics Team NL komen thuis met maar liefst 32x goud, 18x zilver, 19x brons en nog vele vaantjes voor de vierde t/m achtste plaats. De sporters keren niet alleen terug met de behaalde wereldprestaties, maar naar verwachting ook met meer zelfvertrouwen, betere sociale vaardigheden en hun zelfredzaamheid zal sterk verbeterd zijn.

Sluitingsceremonie

Gisteravond werden de Special Olympics World Games feestelijk afgesloten met een sluitingsceremonie. Na het doven van de Special Olympics vlam werd de Special Olympics vlag gestreken en overhandigd aan Zweden. In 2021 wordt de wintereditie van de Special Olympics World Games georganiseerd in Are en Ostersund, Zweden.

Met de sluitingsceremonie komt er ook een einde aan het avontuur van Special Olympics Team NL in Abu Dhabi. Een aantal sporters zijn blij naar huis te gaan “Ik wil gewoon weer ergens naar toe kunnen gaan, zonder dat aan m’n coach te moeten vragen.” Maar er zijn er ook genoeg voor wie het avontuur te vroeg eindigt “Wij willen nog niet naar huis. Het is hier zo gezellig, hier maak je echt vrienden. We zijn een super team, het is net familie. Het is zo fijn dat je erbij hoort!

Special Olympics is meer dan sportprestaties

De World Games staan niet alleen garant voor mooie sportprestaties. Ook de sportiviteit bij de wedstrijden straalt ervan af: coaches die de tegenstander bij verlies troosten en sporters die andere sporters aanmoedigen. Meedoen aan de World Games, twee weken van huis en elke dag nieuwe ervaringen opdoen maakt dat de sporters met een verstandelijke beperking enorm groeien.

“Wij krijgen niet altijd kansen van de maatschappij. Nu mag ik me een Special sporter noemen en heb ik de kans gekregen om mezelf en mijn sport aan anderen te laten zien, wat hen de hoop moet geven dat zij de volgende kunnen zijn”, aldus judoka Nick Steenhoek.

Ook een moeder zag met eigen ogen haar kind veranderen tijdens de World Games: “Er is mij beloofd dat ik een ander kind terug krijg. Gejuich en applaus, twee verboden dingen…en nu loopt ze ”gewoon” terug te zwaaien naar het publiek!”

In de media

Er was vandaag ook volop aandacht in de media voor (de prestaties van) Special Olympics Team NL! Zo was het Jeugdjournaal en NOS aanwezig op Schiphol, net als Hart van Nederland, 5 Uur Live (vanaf 24:15min), het Radio 1 journaal en niet te vergeten de vele fotografen (o.a. ANP en NU.nl) en regionale omroepen!

Eerder deze week was er ook al aandacht op Tijd voor MAX (vanaf 14:00min) , RTL, Radio 1 en bij WNL (vanaf 7:37min).