Special KIDS-Dag bevordert integratie tussen kinderen mét en zonder beperking

Vrijdag hebben ruim vierhonderd kinderen met en zonder beperking samen gesport tijdens de Special KIDS-dag in Breda. 

Lees meer

Na een feestelijke openingsceremonie werd de baan van atletiekvereniging Sprint gevuld met sportende kinderen. In gemengde groepjes maakten zij kennis met maar liefst 40 sport- en spelactiviteiten. Door samen te sporten en te spelen wordt de integratie tussen kinderen met en zonder beperking bevorderd.

Skeeleren met Annamarie Thomas

Naast atletiek werd bijvoorbeeld ook honkbal, BMX-fietsen, boogschieten, zitvolleybal, racerunning en basketbal aangeboden. Voormalig  schaatsster Annamarie Thomas was ook van de partij om de kinderen te begeleiden op het onderdeel skeeleren. Na afloop konden de kinderen zich direct inschrijven bij een sportvereniging uit de regio. In de stralende zon werd de dag afgesloten met een gezamenlijke 400 meter sprint.

Landelijke uitrol?

De organisatie van dit unieke Play Unified evenement ligt in handen van Special Olympics Nederland, Atletiekvereniging Sprint en Breda Actief. Hoe het allemaal begon? Zesentwintig jaar geleden. Het was voor Natascha Breurs, sportdirector Special Olympics Nederland, een afstudeeropdracht voor de opleiding ortho en bewegingsagogie aan het CIOS in Sittard. ”Ik liep stage bij medisch centrum Klokkenberg en Atletiekvereniging Sprint in Breda. Bij de atletiekvereniging bestond er al een sportdag voor de jeugdleden en de kinderen van de mytylschool. Ik vond het belangrijk om nog meer kinderen met een beperking kennis te laten maken met sport en met elkaar. Daarom besloot ik een sportdag te organiseren waar de kinderen van de Klokkenberg ook werden uitgenodigd. Dit is uiteindelijk gegroeid tot de KIDS-Dag, waarbij we ook zijn gaan samenwerken met Special Heroes. Hopelijk kan de KIDS-Dag in de toekomst landelijk worden uitgerold!”

Klik hier om foto’s van de Special KIDS-Dag te bekijken.