Nederland wint Fair Play Award op eerste Europees dames G-voetbaltoernooi

Dit weekend was het eerste Special Olympics European 8-a-side Football Tournament voor voetbalsters met een verstandelijke beperking in Tilburg. 150 voetbalsters met een verstandelijke beperking uit twaalf Europese landen gingen de sportieve strijd met elkaar aan.  

Lees meer

Organisator SVG Tilburg vaardigde ook het Nederlandse vrouwenteam voor het toernooi af. Een nieuw team dat pas sinds de winterstop bij elkaar is. ”We zijn het allereerste dames G-voetbalteam van Nederland dat volledig uit vrouwen bestaat én meedraait in de competitie”, vertelt aanvoerster Suzanne van den Einden-Brok enthousiast. Azerbeidzjan was de sterkste en Nederland eindigde op een vierde plaats. Voorzitter en G-coördinator Peter Balmakers: ”We hebben van Denemarken met 3-0 verloren. Maar zij hebben een nationaal team dat bestaat uit de beste 10 dames van heel Denemarken. Daar is dames G-voetbal veel groter. Nederland heeft met deze uitslag dus een hele mooie prestatie neergezet. Ik ben ontzettend trots wat deze meiden in zo’n korte tijd bereikt hebben.” Klik hier om alle uitslagen te bekijken.


Suzanne van den Einden-Brok 

Boost aan dames G-voetbal

”Het reguliere vrouwenvoetbal is al jaren ontzettend populair. Met dit toernooi geven we ook een boost aan het voetbal voor meiden en vrouwen met een verstandelijke beperking. We hopen dat meer vrouwen met een verstandelijke beperking in Nederland gaan voetballen”, vertelt Peter Balmakers. Suzanne vult aan: ”Tot voor kort speelde ik nog in een gemixt team, maar een echt vrouwenteam is veel leuker.  ”Vrouwenpraat in de kleedkamer, gezelligheid onder elkaar en respect voor elkaar. We zijn nu echt één team. Van begin tot eind samen. En we helpen elkaar, binnen en buiten de lijnen. Ik ben bijvoorbeeld niet meer de jongste, dus het komt regelmatig voor dat een van de andere meiden de bal gaat halen, zodat ik kan ingooien”, vertelt Suzanne, bij wie de longen niet zijn volgroeid waardoor ze sneller buiten adem raakt.

Maar ondanks mijn beperking, heb ik me door voetballen kunnen ontwikkelen tot een zelfstandige vrouw. Dat gun ik anderen ook!

Het voetbal brengt niet alleen volop plezier. “Ik ben begonnen als heel verlegen meisje bij SVG Tilburg en raakte snel overstuur. Ik heb een autisme spectrum stoornis. Maar ondanks mijn beperking, heb ik me door het voetballen kunnen ontwikkelen tot een zelfstandige vrouw. Ik ben nu niet meer bang om vragen te stellen en sta zelf heel gemakkelijk de media te woord. Dat gun ik anderen ook! ”

Special Olympics European Women’s Football Week

Het toernooi is één van de activiteiten die tijdens de Special Olympics European Women’s Football Week van 25 mei t/m 2 juni is georganiseerd, dat ondersteund wordt door Special Olympics Europe Eurasia én UEFA Respect. Met als doel om meer meiden en vrouwen met een verstandelijke beperking in 20 Europese Unie landen te enthousiasmeren voor voetbal. Met de campagne #KeepUpWithTheGirls wordt hier via social media aandacht voor gevraagd.

Voetbalsters Kirsten van de Ven én Célia Šašić omarmen deze campagne en waren dan ook aanwezig op het unieke voetbaltoernooi in Tilburg. In haar rol als UEFA-ambassadeur deelt Šašić haar kennis en ervaring die zij in haar loopbaan heeft geleerd. ”Ik wil aan het voetbal teruggeven wat mij is gegeven, een gevoel van vreugde dat je alleen kunt ervaren door dit prachtige spel zelf te spelen. Daarom is dit zo’n fantastisch evenement, het geeft G-vrouwen de kans om mee te doen aan een internationaal toernooi. Ook komen de speelsters in contact met meisjes en vrouwen met verschillende achtergronden en nationaliteiten.” Allemaal nieuwe ervaringen, waardoor de spelers groeien in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid en meer zelfvertrouwen en verbeterde sociale vaardigheden krijgen. Šašić vervolgt: ”De spelers die aan het einde van dit evenement een medaille zullen ontvangen, zullen dezelfde emoties ervaren als toen ik mijn Champions League-medaille behaalde. Dat is prachtig om te zien, want deze gebeurtenis zal hopelijk voor altijd bij hen blijven.”

Alleen maar winnaars

Het toernooi kenmerkte zich door volop sportplezier en alleen maar winnaars. De Special Olympics eed die sporters immers voor elke evenement afleggen luidt: ”Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al een winnaar.” Toch was het voor de speelsters van Nederland even slikken toen zij nét op de vierde plek eindigden. Maar op het moment dat Kirsten van de Ven hen de sportiviteitsprijs uitreikte werd dit al snel vergeten. Suzanne: ”Het was een fantastisch weekend, dit belooft veel voor de toekomst van het dames G-voetbal!”

 

Foto’s: Klik hier voor meer foto’s op onze Facebookpagina, door Rachelle Fotografie.
Video: ”Internationaal toernooi voor G-voetbaldames bij SVG Tilburg”, BN de Stem.
Artikel: ”SVG heeft als eerste vrouwenteam in competitie”, KNVB.
Aflevering: ”Nieuwe leden werven voor het vrouwenvoetbal, Down met Johnny”.