Joost Luiten en Esther Vergeer gaan de #PlayUnified challenge aan

14 bijzondere sporters dagen 14 Nederlandse topsporters uit! Dat is de insteek van #PlayUnified, een initiatief van Special Olympics Nederland. Het idee van #PlayUnified is even eenvoudig als ambitieus. Het brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking letterlijk dicht bij elkaar.
Lees meer

Door samen te sporten, kun je samen een positieve sportervaring delen. Het gaat niet om het winnen, maar om het samen sporten, omdat je altijd van elkaar kunt leren.

De eerst volgende #PlayUnified-ontmoetingen:

Donderdag 7 februari
Golf: Julia vs Joost Luiten
Tijd: 11.00 – 11.00 uur
Locatie: Golfbaan Seve Rotterdam

Woensdag 13 februari
Tennis: Imra de Wolf vs Esther Vergeer
Tijd: 10.00 – 11.00 uur
Locatie: Ahoy Rotterdam

Om aandacht te vragen voor #PlayUnified en het idee bij een breed publiek te lanceren, daagden de Special sporters via social media 14 topsporters, hun persoonlijke helden, uit voor een ‘challenge’. Na de kick-off van #PlayUnified in oktober 2018, accepteerden 14 absolute topsporters als Ireen, Sjinkie, Suzanne, Femke, Joost, Epke, Kjeld, Tess, Anna, Laura, Niek, Maartje, Arjen en Marit hun ‘challenge’. Inmiddels zijn we halverwege de campagne en zijn de campagneresultaten indrukwekkend en boven verwachting. Een korte impressie van massale aandacht die er tot op heden geweest is.


In de Tweede Kamer wordt zelfs gesproken om #PlayUnified voort te zetten in het beleid van de Minister.

De challenges
Het eerste succes van de campagne werd al in de eerste week behaald, de meeste challenges werden live in een TV- of radio-uitzending geaccepteerd. Aan de hand van de drukke trainingsagenda van de topsporters werd gezocht naar een gepast moment om de challenge uit te voeren. En vaak is dat gebeurd op een groot en druk bezocht podium zoals in Thialf, in de Ziggo Dome of gaat dit nog plaatsvinden tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy.

De PlayUnified Initiatieven
Dat de campagne echt aanspreekt blijkt uit de on-geregisseerde initiatieven die via Social Media zelfstandig worden opgepakt. De dames van het Nederlands Handbal team trainde voorafgaand aan hun uitzwaaiwedstrijd tegen Angola voor het EK met 100 G-handballers. Korfbalster van het Nederlands team Marjolijn Kroon daagde de Special Olympics-korfballers uit. Special Olympics-basketballer Arvin Slag werd uitgedaagd door basketbalteam BVG.

Sportvereniging ‘Super Cool’ uit Almere organiseerde zelfs een hele #PlayUnified middag. Waar sporters met en zonder beperking maar ook de wethouder Sport en oud-schaatster Annemarie Thomas, aan meededen. Ex-rolstoeltennister en chef de mission Esther Vergeer heeft Special Olympics-tennister Imra uitgenodigd om samen met haar collega-sporters te tennissen tijdens het ABN Amro tennistoernooi in Ahoy.

Uiteindelijk is #PlayUnified een middel om tot het hogere doel te komen: een inclusieve (sport)maatschappij. Waarbij sporters met en zonder verstandelijke beperking het hele jaar samen kunnen sporten. Het is niet zo ingewikkeld: wie nodig jij uit voor een sporttraining? Sporters met een verstandelijke beperking zijn in staat harten te openen en (sport)plezier te vergroten: dat wil jij toch zeker ook?!