Eerste Europees dames G-voetbaltoernooi in Tilburg!

Op 24, 25 en 26 mei vindt bij SVG Tilburg het Special Olympics European 8-a-side Football Tournament plaats. Dit is het allereerste internationale toernooi voor voetbalsters met een verstandelijke beperking. Meer dan 150 speelsters uit tien Europese landen nemen het dat weekend tegen elkaar op. De deelneemsters komen onder meer uit Polen, Kroatië, Frankrijk, Azerbeidzjan en Denemarken.

Lees meer

SVG is hiervoor uitgenodigd door de UEFA en voorgedragen door Special Olympics Nederland. SVG kent namelijk een lange traditie op het gebied van G-voetbal. Voorzitter en G-coördinator Peter Balmakers: “Met drie teams is onze G-afdeling al 25 jaar een bijzonder onderdeel van onze vereniging. Sinds kort hebben we zelfs een team dat volledig bestaat uit meiden en vrouwen met een beperking. Zij nemen ook deel aan het toernooi. Meiden die voorheen stopten, omdat ze het gemengde voetbal niet leuk vonden, kunnen nu dus een hobby voortzetten.”

”Sporten voor deze doelgroep is lang niet altijd vanzelfsprekend” 

Suzanne van den Einden-Brok is aanvoerster van dat team en ambassadrice van het toernooi. Zij vindt het belangrijk dat dit toernooi wordt georganiseerd: “Ik begon als heel verlegen meisje bij SVG Tilburg en raakte snel overstuur. Ik heb een autisme spectrum stoornis. Maar ondanks mijn beperking, heb ik me door het voetballen kunnen ontwikkelen tot een zelfstandige vrouw. Dat gun ik anderen ook. Ik hoop dat veel meer dames in een G-team gaan spelen! Via dit toernooi besteden we daar veel aandacht aan.” Balmakers vult aan: “Het reguliere vrouwenvoetbal is al jaren ontzettend populair. Met dit toernooi geven we ook een boost aan het voetbal voor meiden en vrouwen met een verstandelijke beperking. Dat is belangrijk, want sporten is voor deze doelgroep lang niet altijd vanzelfsprekend.”


Suzanne (l) en Peter (r). In het programma Down met Johnny was te zien hoe Johnny de wens van Suzanne in vervulling liet gaan: ”Meer leden voor het dames G-voetbalteam van SVG Tilburg”, zodat ze kunnen deelnemen aan het Special Olympics European 8-a-side Football Tournament. Ook werden de meiden verrast met een training van Jackie Groenen. 

Duits prof-voetbalster Célia Šašić komt sporters aanmoedigen

”We pakken het officieel aan”, vertelt Peter Balmakers verder. ”Om 19.30 uur is er een openingsceremonie. Zoals bij elk Special Olympics evenement, wordt dan ook de vlag gehesen en brengt Torch Run Nederland de Flame of Hope binnen die drie dagen brandt. Ook leggen sporters de eed af: ”Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al een winnaar”. Op zaterdag en zondag wordt er volop gevoetbald. De finalewedstrijden zijn op zondag 26 mei tussen 12.00 en 15.00 uur, gevolgd door de prijsuitreiking en sluitingsceremonie. Hier zal ook voormalig Duits prof-voetbalster Célia Šašić aanwezig zijn. ”Wij hebben er allemaal ontzettend veel zin in! Iedereen is van harte uitgenodigd om de meiden te komen aanmoedigen!” zegt Suzanne met een grote glimlach. Ook zullen Mirek Krogulec (Sports Director, Special Olympics Europe-Eurasia) én Valia Vrekou (Finance and Project Coordinator Special Olympics Europe Eurasia) aanwezig zijn.

Meer informatie: www.sofootball2019.nl