Special KIDS-Dag brengt allen in beweging

Ruim 400 kinderen met en zonder beperking hebben samen gesport tijdens de Special KIDS-Dag in Breda. Twintig sportverenigingen uit Breda verzorgden zo’n 40 sportactiviteiten in en rond de atletiekbaan van AV Sprint.

Lees meer

Het evenement werd voor de zesde keer georganiseerd door Special Olympics Nederland, atletiekvereniging AV Sprint en Breda Actief. “Er zijn nog steeds veel mensen met een beperking die niet sporten”, vertelt Wouter Schelvis van de Special KIDS-Dag. “Dat kan zijn omdat ze niet weten wat er allemaal mogelijk is. Vandaag laten sportverenigingen dat zien en ervaren. Als kinderen een sport leuk vinden, kunnen ze zich gelijk aanmelden”, zegt hij.

Samen sporten

Door samen te sporten en te spelen wordt de integratie tussen kinderen met en zonder beperking bevorderd. Het levert ieder jaar nieuwe sporters op.“Er was hier net een jongen met maar één arm”, vertelt Jeroen Bakx van het onderdeel bootcamp. “Dan is het extra knap dat het hem ook lukt om mee te doen” zegt hij. Iets verderop rijden kinderen een parcours in een rolstoel. De jongen in de elektrische rolstoel doet vrolijk mee. “Het mooie van deze dag is dat kinderen met en zonder een beperking toch samen kunnen sporten”, vindt Bakx.

Primeur binnen aangepast sporten

Naast traditionele atletiekvormen was er ook een primeur binnen het aangepast sporten. Het nieuwe zeer populaire onderdeel Racerunning. Een combinatie tussen een racefiets en loopfiets waar kinderen met een beperking toch mee kunnen rennen. “Zelfs voor mensen die gehandicapt zijn, is het toch mogelijk om lekker te bewegen op de racerunners”, zegt Schelvis. Op de atletiekbaan rennen kinderen samen met de kinderen op de racerunners om de beste tijd. Naast racerunning zijn er onder andere verenigingen van andere sporten aanwezig, zoals judo, zitvolleybal, rolstoelbasketbal, honkbal, basketbal en handboogschieten.


Racerunning, een nieuw zeer populair onderdeel binnen het aangepast sporten.

Voor iedereen

Wethouder Daan Quaars, hij heeft sport in zijn portefeuille, is ook aanwezig. “Het is een fantastisch evenement”, zegt hij. “Bewegen is belangrijk voor iedereen. Dus zeker ook voor kinderen met een beperking.”

Bron: Breda Vandaag
Foto’s: Karin de Slegte