NOC*NSF en Special Olympics Nederland slaan handen ineen voor inclusieve sportmaatschappij!

Samen sporten zorgt voor meer onderling begrip tussen mensen met én zonder beperking. Er valt altijd iets van elkaar te leren! Daarom werken NOC*NSF en Special Olympics Nederland vanaf nu samen om ‘Play Unified’ verder te verankeren in de Nederlandse sportmaatschappij.

Lees meer

Op maandag 19 november is Special Olympics Nederland daarom geassocieerd lid geworden van NOC*NSF. In de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF stemde de meerderheid voor toetreding. “Dit is een mooie stap richting een inclusieve sportmaatschappij, omdat we hierdoor Play Unified structureel in de sport kunnen realiseren”, vertelt Ragna Schapendonk, directeur Special Olympics Nederland.

Krachtig partnershap gericht op Play Unified

Special Olympics Nederland en NOC*NSF werken al jarenlang samen om sport voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk te maken. Deze samenwerking wordt nu verstevigd met een krachtig partnerschap gericht op Play Unified.“Wij zijn blij dat Special Olympics Nederland zich bij ons heeft aangesloten. Ook wij zijn er erg voor dat sporters in Nederland met elkaar sporten, ongeacht een mogelijke beperking. Special Olympics stimuleert met het programma Play Unified sporters met en zonder verstandelijke beperking de mogelijkheid met elkaar te sporten en daar worden ze beiden sterker van. Zo winnen we allemaal echt meer met sport!”, aldus Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF.

Special Olympics sporter én bestuurslid Matthijs van Doorn kijkt uit naar een inclusieve sportwereld: “Wij willen ook op onze eigen sportvereniging samen met mensen zonder beperking sporten. Wij kunnen veel van hen leren, bijvoorbeeld door tips om sneller, beter en fitter te worden. Maar zij kunnen ook veel van ons leren. Het plezier dat wij in sport hebben en ons doorzettingsvermogen en welke simpele aanpassingen wij nodig hebben om mee te doen. Dát leren wij beide door samen te trainen, samen een toernooi te spelen of samen naar een wedstrijd te kijken!”

“Wij willen ook op onze eigen sportvereniging samen met mensen zonder beperking sporten.”

Samen sporten

Het doel van Play Unified is even ambitieus als eenvoudig. Het brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking letterlijk meer met elkaar in contact op het sportveld. Het gaat niet om het winnen maar om het samen sporten en daarmee van elkaar leren. Met NOC*NSF en de sportbonden kunnen we de Nederlandse sporters en sportclubs daarover informeren en meer tot elkaar te brengen, voor een inclusieve sportmaatschappij.