G-shorttrackster Maartje wint zilveren medaille

Als Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt zaterdag hun olympische rondjes rijden, is op de IJsbaan Twente de grootste shorttrackwedstrijd van ons land bezig, de Special Olympics Nationaal Shorttrack Evenement.

Lees meer

Maartje Ellenkamp zal deze week nóg stralender in de restaurants van de Almelose zorginstellingen Eugeria en Titus Brandsmahof bedienen. De 30-jarige Bornse veroverde zaterdag zilver op de shorttrackwedstrijden voor schaatsers met een verstandelijke beperking. “Natuurlijk doe ik mijn medaille maandag om”, vertelt ze glunderend.

”Natuurlijk doe ik mijn medaille maandag om”

Maartjes zaterdag begint plechtig. Nadat Hanz Jacobs (13), lid van de Hengelose IJsclub, de Special Olympics vlam binnenbrengt, geëscorteerd door een politiemotor, leggen Maartje en oud-topschaatser Jorien Voorhuis uit Hengelo de Special Olympics eed af. Plechtig beloofden de dames voor een medaille te strijden, maar deelname is al als overwinning te beschouwen. “Heel erg gaaf”, vindt Maartje de gezamenlijke eed. “Jorien hielp me bij de eerste zin, daarna deed ik het uit mijn hoofd.”

SO Nationaal Shorttrack Evenement Enschede Maartje

Weerbaarder

De Hengelose sportwethouder Claudio Bruggink benadrukt dat de veertien Twentse gemeenten gehandicaptensport gezamenlijk naar een hoger niveau willen tillen. Daarin past deze wedstrijd voor 32 G-shorttrackers uit het hele land, onder de vlag van Special Olympics Nederland.

Voorzitter Ruud Verbunt (van deze van oorsprong Amerikaanse beweging die is opgezet door de zuster van president John F. Kennedy) ziet sporters met een verstandelijke beperking ‘in alle opzichter beter worden’ door sportieve strijd. “Onze doelgroep wordt er weerbaarder door. Ons doel is dat ze integreren in de breedste zin”, aldus de oud-advocaat en oud-rechter. Special Olympics laat studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen de effecten van sportevenementen wetenschappelijk onderzoeken. Anders dan bij de Paralympics, voor topsporters met een lichamelijke handicap, ligt de nadruk bij Special Olympics op breedtesport. “Bij ons kan iedereen een medaille winnen. Zo willen we meer zelfvertrouwen bij onze deelnemers kweken, zodat zij zich beter in de maatschappij kunnen opstellen”, stelt mr. Verbunt.

Maartje Ellenkamp laat deze middag zien dat ze zelfvertrouwen heeft. Op de piste van de binnenbaan rijdt ze op de 500 meter 10 seconden sneller dan voorheen. De Twentse, die schaatst vanaf haar twaalfde, krijgt uitgelegd dat ze zojuist haar pr (persoonlijk record) heeft verbeterd. Het lukte net niet goud te pakken. “Ik heb alles gegeven wat ik kon”, blaast ze uit.

Bron: Bert Janssen, Tubantia

In Enschede zijn ook foto’s en een filmpje gemaakt door: