Special Olympics World Winter Games officieël van start

Na het aansteken van de ‘Flame of hope’ in het stadion in Schladming (Oostenrijk) legden meer dan 3.000 sporters uit 110 landen de Special Olympics eed af: “Let me win but if I cannot win, let me be brave in the attempt.” En daarmee gingen de World Winter Games officieel van start. Vanuit Nederland doen 25 sporters met een verstandelijke beperking mee in vier disciplines. En nu al met een geweldig resultaat: vandaag, de eerste wedstrijddag, behaalden de skiërs 7 medailles.

Lees meer

Tijdens de Openingsceremonie werden de sporters na de Atletenparade onder meer toegesproken door Timothy Shriver, voorzitter Special Olympics Internationaal en de Oostenrijkse president Alexander van der Bellen. Ook waren er optredens van Jason Mraz, de 13-jarige winnaar van America’s got talent Grace VanderWaal en Helene Fischer. Het laatste deel van de vlam werd afgelegd in een indrukwekkende afdaling door 105 skiërs met fakkels. De Openingsceremonie werd afgesloten met een spetterend vuurwerk.

“It is my hope that after the Special Olympics World Winter Games, the spotlight does not dim, but continues to shine for those with intellectual disabilities, with you serving as a role model in your home countries.” (President Van der Bellen)

Belangrijke rol Team NL sporters tijdens Openingsceremonie

Op uitnodiging van Special Olympics Internationaal mocht Team NL shorttracker Mina Bahgat uit Almere samen met Timothy Shriver als eerste het stadion binnenlopen, vlak voor de Atletenparade. En langlaufer Pim van de Laar uit Veghel had de eer het een-na-laatste stukje van de route van de vlam af te leggen. Ook ‘global messenger’ Lize Weerdenburg stond op het podium naast Timothy Shriver.

Succesvolle dag voor Team NL skiërs

Op de eerste wedstrijddag slaagden maar liefst 7 Team NL skiërs erin om een medaille te halen. Goud was er voor Olaf Kinneging en Ralph Maas, zilver voor Herman Hagebeek, Louise Dijkstra en Rogier Blaas en brons voor Anne Baneke en Myrthe Bechger. Thijs Hulleman behaalde een fraaie 6e plaats.