Special Olympics Lansingerland kent alleen maar winnaars

Voor de derde achtereenvolgende keer werd in het zwembad De Windas het Special Olympics Regionaal Zwem Evenement georganiseerd. Een sportieve samenwerking tussen Tandem Support, Sportfondsen Lansingerland zwembad De Windas en zwemvereniging De Watervogels.

Lees meer

Ruim honderd – om precies te zijn 118 – zwemmers met een verstandelijke beperking schreven zich voor dit spektakel in dat eerder in 2011 en 2014 in De Windas werd gehouden. Het eerste jaar met 60 en het tweede met 54 deelnemers. Van de 118 deelnemers kwamen er maar liefst 43 uit Lansingerland zelf en de rest uit heel Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland en Utrecht. Ditmaal dus een record aantal zwemmers met een verstandelijke beperking dat een hele zaterdag de strijd met elkaar aanging.

Special Olympics vuur

Rond de klok van half tien hadden alle zwemmers, de familie, de scheidsrechters en de vele vrijwilligers en coaches zich rond het grote bad van het zwembad verzameld. Buiten naderde, begeleid door politie, een lid van Torch Run Nederland met de Special Olympics vlam dat naar binnen werd gebracht. Na langs de rij zwemmers gelopen te hebben, begeleid door twee deelnemers, sprong een lid onverwacht en tot grote hilariteit van alle aanwezigen het water in met de brandende toorts. Aan de andere kant van het bad overhandigde hij hem weer aan de loper en de twee begeleiders die samen met de burgemeester het Special Olympics vuur in de het zwembad mochten ontsteken; de wedstrijden konden beginnen.

Wedstrijden

Na de officiële opening konden de voorrondes van start die de rest van de ochtend in beslag zou nemen. Na de middagpauze volgden de finalewedstrijden in de verschillende afstanden. Het werd 1 april een lange en intensieve, maar ook heel sportieve zaterdag met tussen de wedstrijden door steeds een prijsuitreiking. De nummers 1, 2 en 3 ontvingen een medaille en de nummers 4, 5 en 6 een vaantje. Dolbij waren ze ermee en het gaf veel positieve energie. Iedereen kreeg, door het speciale programma dat voor de wedstrijden werd gemaakt, de kans om te winnen en er werd goed gezwommen.

Ook de coaches waren lekker fanatiek en het publiek moedigde de deelnemers flink aan. Van De Watervogels deden de leden van het G-team mee, ontstaan na de eerste Special Olympics in Lansingerland in 2011. Dit team zwemt ook mee in door de KNZB georganiseerde wedstrijden. De groep die in De Windas zwemt telt rond de veertig leden waarvan een deel zaterdag mee zwom. Het wedstrijdprogramma omvatte 25 meter schoolslag, vrije slag en rugcrawl, 50 meter schoolslag en vrije slag.

De doelstelling van Tandem Support is om een structureel aanbod te realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels zijn er onder andere mogelijkheden in De Windas, bij de voetbal, hockey en vechtsporten. Tandem Support ziet het als een uitdaging om een Special Olympics met meerdere takken van sport te organiseren. Dat vraagt om een goede samenwerking en veel helpende handen; daar was zaterdag 1 april een schitterend voorbeeld van!

Bron: De Heraut, woensdag 5 april 2017 – Trees Borkus-Henskens

Benieuwd naar de foto’s van afgelopen zaterdag? Klik hier om alle foto’s te bekijken!