Alle sporters Team NL winnen een medaille tijdens de World Winter Games

De Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk zijn afgesloten. Team NL is met maar liefst 42 medailles huiswaarts gekeerd. Elke sporter heeft een medaille gewonnen en dat is bij eerdere World Games van Team NL nog niet voorgekomen.

Lees meer

Gisteren kwam de ploeg uit Oostenrijk terug. Rond half 1 vannacht kwam de bus aan en werden de sporters en coaches door familie, vrienden en andere betrokkenen verwelkomd.

Flinke medaille oogst

De 25 sporters van Team NL deden bij de World Winter Games mee in vier disciplines: shorttracken, skiën, snowboarden en langlaufen. In totaal wonnen ze 42 medailles: 15x goud, 18x zilver en 9x brons. Meest bijzonder was dat alle sporters minimaal 1 medaille behaalden.

Sluitingsceremonie met Arnold Schwarzenegger

Vrijdagavond vond de sluitingsceremonie plaats in Graz. Met optredens van Helene Fischer, Rose May Alaba en de 13-jarige winnaar van America’s got talent Grace VanderWaal. De vlam werd gedoofd en de Special Olympics vlag werd overgedragen aan Abu Dhabi, dat in 2019 de World Summer Games organiseert. Arnold Schwarzenegger sloot de ceremonie af: “I’m so happy that you are all here, because you are all the greatest athletes in the world. And I’m really proud of these Games – they were the best and biggest in history.”

WSG 2017

Meer dan sportieve prestaties alleen

Het gaat bij Special Olympics niet alleen om de sportieve prestaties maar ook om de sportiviteit en het vergroten van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Dat Special Olympics daarin slaagt was dagelijks bij de medaille ceremonies te zien. Vol trots en zelfvertrouwen stonden de sporters op het podium en namen hun medaille in ontvangst. Tijdens de World Winter Games vonden bovendien diverse ‘unified events’ plaats: sporters met een beperking en zonder beperking vormden samen een team en kwamen in actie bij het schaatsen en skiën. Alle deelnemers kregen na afloop een zilveren medaille, want “unified kent niet één winnaar”.