Grootste Special Olympics Nationale Spelen ooit!

Over bijna twee weken gaan de Special Olympics Nationale Spelen 2016 in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek van start! Van 1 t/m 3 juli gaan maar liefst 2.400 sporters met een verstandelijke beperking de strijd aan met elkaar. Samen met hun 800 begeleiders worden dit de grootste Nationale Spelen in Nederland ooit!

Lees meer

De afgelopen edities zat het aantal sporters rond de 2.000, maar mede dankzij de toename van het aantal G-verenigingen in Nederland én drie nieuwe sporten is dit aantal ruim overschreden. Bocce, basketbal en golf staan nieuw op het programma, waarbij bocce een sport is die geheel nieuw is voor Nederland. Bocce lijkt op jeu de boules en bowls, maar heeft zijn eigen specifieke spelregels en gewoontes waarbij het uiteindelijk draait om slim teamwork en goed mikken.

Spetterende openingsceremonie

Op vrijdagavond 1 juli beginnen de Nationale Spelen 2016 met een indrukwekkende openingsceremonie in het Gofferstadion in Nijmegen. Het belooft een onvergetelijke avond te worden waarbij de sporters in de spotlight zullen staan en waar niemand minder dan Frans Bauer zal optreden! Gastheer van de avond is Special Olympics Nationale Spelen 2016 ambassadeur Jochem van Gelder. Introdans verzorgt met 250 jongeren – met en zonder beperking – een spectaculaire dans waarbij er ook een speciale rol is weggelegd voor alle sporters op het veld.

Sportprogramma voor 18 sporten

Op zaterdag 2 juli zullen de wedstrijden worden gespeeld ter voorbereiding op de finales van zondag 3 juli. De sporters doen mee in: atletiek, badminton, basketbal, bocce, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, hockey, judo, korfbal, paardrijden, skeeleren, tafeltennis, tennis, voetbal, wielrennen en zwemmen. De wedstrijden beginnen op de zaterdag en zondag rond 9.00u en gaan door tot uiterlijk 17.00u.

Wandel3Daagse

De organisatie van de Nationale Spelen 2016 introduceert naast de 18 toernooisporten ook de Wandel3Daagse. Op 1, 2 en 3 juli wordt er een wandeling aangeboden (2,5km, 5km of 25km) door respectievelijk Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. De inschrijving voor de Wandel3Daagse is inmiddels gesloten en ook hier zijn alle verwachtingen overtroffen. Maar liefst 850 wandelaars zullen tijdens het weekend langs de locaties van de Nationale Spelen wandelen. Een activiteit die voor herhaling vatbaar lijkt bij de volgende Nationale Spelen!

Healthy Athletes

Maar liefst 2.200 sporters en coaches blijven overnachten in het Special Olympics Dorp op Heumensoord, die speciaal wordt verbouwd voor de Nationale Spelen. Het Special Olympics Dorp is de plek waar de sporters zullen overnachten, eten, drinken en ontspannen. Tevens wordt het gezondheidsprogramma Healthy Athletes georganiseerd in het Special Olympics Dorp. Bij Healthy Athletes worden de sporters gecontroleerd op hun gezondheid. Het programma bestaat uit zes verschillende onderdelen: Fit Feet, Special Smiles, Opening Eyes, FUNfitness, Healthy Hearing en Health Promotion. Vakkundige mensen, zoals tandartsen, bewegingswetenschappers en optometristen, zetten zich vrijwillig in om al deze programma’s mogelijk te maken.