Play Unified op de club

Het idee van Play Unified is even ambitieus als eenvoudig. Het brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking letterlijk meer met elkaar in contact. Het gaat niet om het winnen maar om het samen sporten en van elkaar leren.

Lees meer

Na een succesvolle eerste campagne waarin 14 bijzondere sporters de Nederlandse sporttop uitdaagde voor een sportieve challenge, maken we nu de stap naar de Nederlandse verenigingen. Met als doel om tot een meer inclusievere sportwereld te komen. Waarbij de kracht en impact van sport wordt gebruikt om sporters met en zonder een verstandelijke beperking écht met elkaar te verbinden.

Kohnstammschool

Enige tijd geleden nam klas 6B van de Kohnstammschool in Utrecht deel aan het programma Play Unified op school en dit bleek een schot in de roos. Tijdens verschillende lessen leerden de leerlingen wat een verstandelijke beperking is én wat het belang van sporten is. Eén van de activiteiten was een gastles van een Special Olympics sporter. Meervoudig medaille winnaar Lize vertelde haar verhaal aan de basisschoolleerlingen van de Kohnstammschool, die ademloos naar Lize luisterden.

Voor één van de leerlingen was deelname aan dit project en de ontmoeting met Lize extra bijzonder. Lotte zit in klas 6B en heeft als enige in de klas een verstandelijke beperking. Gezond eten, fit blijven en sporten (hockey bij Kampong) vindt Lotte net zo belangrijk als Lize. De Play Unified lessen op school waren zo’n daverend succes dat het G-hockey team van Lotte besloot haar klas uit te dagen voor een training.

Samen op de club

De klas accepteerde de uitdaging met veel enthousiasme en melde zich op het trainingsveld van Kampong. Voormalig coach van Kampong Dames 1, Marieke Dijkstra, zag wel wat in de uitdaging en melde zich aan om de training te geven. Samen op de club, samen in beweging. Want sporten is voor iedereen belangrijk, met én zonder beperking! Het resultaat was een sportieve middag met een glimlach op ieders gezicht.

“Wat mij opviel was dat de kinderen met een beperking zo blij waren en elkaar wilden helpen”, aldus Eske (10 jaar)

Play Unified maakt ontmoetingen in de sport mogelijk. Denk hierbij aan samen trainen, een overwinning vieren of samen een nederlaag verwerken. Mensen met en zonder verstandelijke beperking sporten samen in de samenleving en leren van elkaar. Zo ontstaat wederzijds respect, begrip en enthousiasme. Bijkomend doel van de campagne Play Unified op de club is om de Nederlandse sporters en sportclubs te informeren en meer tot elkaar te brengen. Mede dankzij een fantastische schenking van de VriendenLoterij wordt Play Unified dé stap naar structurele maatschappelijke verandering en een inclusieve samenleving! Onze dank gaat uit naar de VriendenLoterij en naar alle deelnemers.

In de media