Meedoen is belangrijker dan winnen voor Team GB

In het weekend van 10 t/m 12 juni waren de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens de Nationale Spelen vond voor het eerst in de geschiedenis het Special Olympics Invitational Field Hockey Tournament plaats in Twente. Een internationaal hockey toernooi met deelnemers uit 5 verschillende Europese landen.

Na jaren van intensief samenwerken van de Internationale Hockey Federatie (FIH), de Europese Hockey Federatie (EHF), de Duitse Hockey Bond (DHB), de Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en Special Olympics Nederland staat hockey officieel op het programma van de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn! Daaraan voorafgaande het Invitational toernooi op Nederlandse bodem.

Het enthousiasme is groot

De sfeer is uitgelaten op en langs de velden. De teams laten hun aanwezigheid horen door liedjes te zingen en te dansen. Trotse ouders en andere supporters moedigen de sporters aan langs de lijn. Na de afgelopen Corona jaren is het een verademing om de sporters weer in actie te zien. Tijdens de eerste poulewedstrijden merk je dat de teams hun draai nog moeten vinden, maar al snel zit de stemming er al in.

“Het is heel bijzonder om hier te zijn! Dit is voor ons de eerste keer dat wij aan een ‘officieel’ hockey toernooi deelnemen, dus er gaat een wereld voor ons open. In Groot Brittannië is er niet een wekelijkse hockey competitie en als er toernooien zijn, dan gaat het meer om de kennismaking met hockey” aldus coach Jason van Special Olympics Team GB.

Special Olympics Hockey Team GB geniet in de zon

Hockey bestaat al lang in Engeland, maar G-hockey staat nog in de kinderschoenen. Door het hele land zijn er verschillende initiatieven en is er één keer per jaar een landelijke bijeenkomst. Hockey is voor Team GB (sporters én coaches) dus één grote ontdekkingstocht.

“Het is de eerste keer dat wij op reis zijn met dit team. In maart hebben wij een sporter selectie dag gehouden om te bepalen wie wij mee konden nemen naar dit toernooi. Na een selectie, vele gesprekken met ouders en begeleiders en één trainingsdag, zijn wij opeens al hier in Twente.”

Onvergetelijk avontuur

De coaches en sporters wisten niet wat ze te wachten stond in Twente. Om te zeggen dat ze blij werden verrast, is een understatement. “Het begon met de onvergetelijke openingsceremonie. We kwamen iets te laat aan, maar toch zorgden de organisatie ervoor dat wij er op tijd waren. De gastvrijheid is echt super. Het is allemaal heel bijzonder!” aldus coach Jason.

Na aan goede nachtrust was het zaterdag tijd voor de divisioningswedstrijden, waarin de poules voor de finales op zondag bepaald werden. Het was een vuurdoop voor Team GB. “De wedstrijden waren moeilijk omdat wij het niet gewend zijn. Gelukkig hielden onze Nederlandse tegenstanders rekening met ons. Dat is fijn. Zo zie je dat meedoen echt belangrijker is dan winnen!”

Op zondag bleken de finale wedstrijden ook een maatje te groot voor Team GB; ze gingen naar huis met een bronzen medaille. “De medaille ceremonie was wederom onvergetelijk. Het maakte niet uit op welke plek je was geëindigd, iedereen juichde even hard. Dat was zo bijzonder om mee te maken. Echt een hoogtepunt!”

Brons voor Team GB in Enschede

World Games 2023

Het toernooi in Twente is de opmaat naar de World Games 2023. Daar staat hockey voor het eerst officieel op het programma. Special Olympics Team GB is erbij in Berlijn. Het belooft een groot avontuur voor iedereen.

“Het is ontzettend gaaf dat wij straks kunnen meedoen aan de World Games en dit was een prachtig mooi voorproefje op Berlijn. Wie er meegaan naar de World Games is voor ons nog onbekend. Van 7 t/m 9 juli is het EK G-hockey (Eurohockey ID Championship) in Amsterdam waar wij ook aan deelnemen met een ander team. De hockeyers zullen uit beide teams geselecteerd worden. Daarbij wordt er niet alleen naar kwaliteit gekeken, maar ook naar een zekere zelfstandigheid. We moeten in Berlijn bijna twee weken van huis en dat is best een opgave. We gaan een spannende tijd tegemoet en kunnen niet wachten op wat er komen gaat!”

Team GB vs Team NL in Enschede

Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Toyota.

1 juli 2022 – Rachel Volle bijgenaamd Roman-Richardson