Internationaal hockey toernooi doorbreekt grenzen

In het weekend van 10 t/m 12 juni waren de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens de Nationale Spelen vond voor het eerst in de geschiedenis het Special Olympics Invitational Field Hockey Tournament plaats in Twente. Een internationaal hockey toernooi met deelnemers uit 5 verschillende Europese landen.

Na jaren van intensief samenwerken van de Internationale Hockey Federatie (FIH), de Europese Hockey Federatie (EHF), de Duitse Hockey Bond (DHB), de Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en Special Olympics Nederland staat hockey officieel op het programma van de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn! Daaraan voorafgaande het Invitational toernooi op Nederlandse bodem.

Het enthousiasme is groot

De sfeer is uitgelaten op en langs de velden. De teams laten hun aanwezigheid horen door liedjes te zingen en te dansen. Trotse ouders en andere supporters moedigen de sporters aan langs de lijn. Na de afgelopen Corona jaren is het een verademing om de sporters weer in actie te zien. Tijdens de eerste poulewedstrijden merk je dat de teams hun draai nog moeten vinden, maar al snel zitten ze er helemaal in. Met mooie passes, goede loopacties en goals zit de stemming er al snel in. Langs de lijn zorgt de coach voor een paar gerichte aanwijzingen en in het veld zijn de teams goed op elkaar ingespeeld.

‘De sfeer hier is fantastisch, we voelen ons erg welkom en het is simpelweg geweldig dat we weer een internationale wedstrijd kunnen spelen. Alle sporters leven er van op en stralen weer!’, vertelt coach Linda van het Duitse team. ‘De Corona pandemie heeft er bij ons wel flink ingehakt, veel sporters kwakkelen met hun fitheid maar met name hebben we veel te maken met psychische klachten. Sporters die volledig in een isolement zijn geraakt en het nu erg moeilijk vinden om te gaan met prikkels. Dat we nu hier weer kunnen zijn betekent heel veel voor de sporters. Zeker in opmaat naar de World Games in Berlijn volgend jaar.’

Krachtmeting met oog op World Games

Bij alle teams hoor je dezelfde geluiden. De sporters hebben het moeilijk gehad de afgelopen jaren. De sporters zijn minder fit, het uithoudingsvermogen is minder, hier en daar een paar kilo’tjes erbij en daar bovenop nog de psychische problemen veroorzaakt door isolatie tijdens de lock-downs. Samen sporten geeft weer moed en dankzij dit toernooi voelen ze zich weer onderdeel van de Special Olympics beweging. Hockeyen is een uitlaatklep en deelname aan dit evenement geeft een hernieuwde swing aan het sociale leven van de sporters.

‘Als coach is het heerlijk om weer bij een evenement aanwezig te zijn’ gaat Linda verder. De sporters hebben met elkaar echt een feestje gevierd. ‘Met het vizier gericht op de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn is het goed om te zien hoe de andere teams ervoor staan. Vooraf waren we huiverig voor de prestaties van het team, maar het samenkomen om te trainen en met name het samen komen met al die andere sporters hier op het evenement maakt dat ze fantastisch hebben gepresteerd. We zijn positief verrast’, lacht de coach.

Alle teams bij elkaar © Vasileia Vassou

Sport is verbindende factor

Op zondag is het tijd voor de finalewedstrijden. In twee poules worden de wedstrijden afgewerkt. Ondanks dat in poule B de winnaar al vrij snel bekend was weerhield dat de sporters er niet van om er vol voor te gaan. Het zonnetje schijnt fel dus tijdens de pauzes worden de nodige glazen water aangedragen door de vrijwilligers van HC Drienerloo.

Daar waar op het veld sprake is van tegenstanders is daar na de wedstrijden niets meer van te merken. Overwinningen worden gezamenlijk gevierd en een ieder die dat nodig heeft krijgt een arm om zich heen van een medespeler. Na de wedstijden ontstond een mooi moment tussen de teams. Duitsland kwam het veld af en begon met high-fiven met de Belgische sporters. De Spaanse sporters haakten aan en zo ontstond er een feestje langs de lijn. Het zijn juist dat soort kleine elementen die de sporters zichtbaar vertrouwen geven en kracht geven om door te gaan. Kippenvel moment.

World Games 2023

Het toernooi in Twente is de opmaat naar de World Games 2023 in Berlijn. Daar staat hockey voor het eerst officieel op het programma. Het Duitse team kan niet wachten tot het zover is. ‘We hebben het team nog niet helemaal rond, maar we kijken er allemaal erg naar uit. We spelen de komende maanden nog een paar toernooien en dan gaat de focus op Berlijn’, verteld Linda. In Twente eindigt het Duitse team op de tweede plaats. ‘Een goed begin en we kijken uit naar wat nog komen gaat!’


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner UPS.

4 juli 2022 – Marijke Boessenkool-Blok