Bowlers genieten in Berlijn

Op 12 juni vertrokken 55 sporters met een verstandelijke beperking naar de Special Olympics World Games 2023. De 55 sporters, 4 Unified Partners, 18 coaches & 8 stafleden waren samen Special Olympics Team NL. Verdeeld over 12 takken van sport deden zij mee aan de World Games in Berlijn, ’s werelds grootste inclusieve sportevenement van 2023.

Special Olympics Team NL Bowlen

Eén van de teams in Berlijn is Special Olympics Team NL Bowlen. Coach Kyra is met 4 sporters op stap; Thijs, Amy, Tim en Ria. Allen komen ze uit de omgeving van Breda en bowlen ze wekelijks bij Stichting Bredase Aangepaste Sporten. Hier in Berlijn bowlen ze bijna dagelijks; van teamwedstrijden tot aan singles, de bowlers zijn er klaar voor.

Wist je dat? Bowlen is één van de meest populaire sport bij Special Olympics, ondanks dat het geen Olympische sport is. Sinds 1975 staat bowlen op het programma bij de World Games en in Berlijn was er plek voor ruim 250 bowlers. Bij de 28 banen van Bowling World Berlijn was het dus dagelijks volle bak met helaas weinig ruimte voor toeschouwers.

Openingsceremonie

De Special Olympics World Games begonnen in Berlijn pas echt na de openingsceremonie. Op een warme zaterdagavond was het feest in het Olympisch Stadion van Berlijn. De ruim 7.000 sporters uit 190 landen stonden centraal.

Minister Conny Helder was ook aanwezig bij de openingsceremonie. “Wat een eer dat ik tijdens de openingsceremonie van de Special Olympics World Games in Berlijn met het Nederlandse team mee heb mogen lopen. De energie spat van alle sporters af en net als de sporters heb ik mijn ogen uitgekeken tijdens de ceremonie. Iedereen mag hartstikke trots zijn dat ze hier staan. Ze gaan een prachtige week tegemoet en ik wens ze dan ook heel veel succes tijdens de spelen.


Concentratie en zelfvertrouwen van belang

Na de openingsceremonie kregen de bowlers een dag rust, voordat hun trainingen en een divisioningsronde van start gingen. Op dinsdagmiddag stond de teamwedstrijd op het programma, waarbij de vier bowlers het samen opnemen tegen zes andere landen. Helaas zorgde het aanwezige publiek voor iets te veel afleiding “Ik was onwijs afgeleid door het publiek. Die maakte zoveel herrie waardoor ik helemaal uit m’n concentratie was” aldus een geïrriteerde Thijs. Uiteindelijk pakken de bowlers gezamenlijk de 6e prijs.

Voor de bowlers is het dus niet alleen sporten in Berlijn. Concentratie en zelfvertrouwen zijn ook belangrijk onderdelen in het spel. Uitgaan van je eigen kunnen is soms makkelijker gezegd dan gedaan, want de volgende dag merk je aan een aantal dat ze nog balen van de teamwedstrijd. Tijd om te blijven malen hebben ze echter niet, want de mix dubbel finales staan op het programma. Amy & Thijs vormen een team en Tim & Ria.

Genieten in Berlijn

Ria is de oudste van team bowling maar ook de oudste sporter van Special Olympics Team NL. Met haar 62 jaren heeft ze zeven kleinkinderen en is ze bijna toe aan pensioen, maar aan stoppen denkt ze nog lang niet. “Ik vind het allemaal veelste leuk. Doordeweeks maak ik soms schoon bij hele lieve mensen. ’s Avonds en in het weekend ga ik bowlen maar ik vind darten ook leuk.


Dat Ria en haar teamgenoten 3x 10 beurten hebben en daarmee minstens 60 keer de bowlingbal (van gemiddeld 12kg) per wedstrijd moeten gooien, maakt ze niet uit. “Ik krijg niet echt last van mijn arm, dat zijn wij gewend. Af toe doe ik m’n schouder een beetje masseren, maar het gaat prima” aldus Ria.

Ria was bij de mix dubbel finales ook overtuigd “vandaag moet het. Het moet!” Coach Kyra stelde Ria echter gerust “Niks moet Ria. Als je je best doet, dan ben ik al blij. We zijn hier om als team deel te nemen en ons best te doen. Dat is het belangrijkst!

Zilver voor het team

Dankzij een glimlach wisten wij dat Ria gerust was gesteld en kon ze weer gaan genieten. Spanning bleef wel aanwezig, mede door de aanwezigheid van ESPN die een item over het bowlen maakten. Bowlers Amy & Tim werden na de wedstrijd ook geïnterviewd. Benieuwd naar het ESPN item? Klik hier.

Uiteindelijk gingen Tim & Ria met een mooie 6e plaats naar huis. Bowlers Thijs & Amy weten de zilveren medaille in hun divisie te winnen wat een mooie overwinning is voor het team “deze zilveren medaille hebben we als team gewonnen.

Single finales

Bij de single finales zijn de vrouwen als eerste aan de beurt. Wederom is er weer wat spanning, maar vooral Amy weet de spanning om te zetten in winst. Met wat aanmoediging weet Amy de gouden medaille te winnen! Ria is blij met haar gewonnen 8e prijs. Ze had haar best gedaan en meer had ze niet kunnen doen. Thijs heeft op de slotdag van het bowlen de juiste instelling “verstand op 0 en genieten”. Dat zorgde voor een zilveren medaille. Met zijn tomeloze enthousiasme was Tim blij met zijn 6e prijs.


Moe maar voldaan keren de bowlers tevreden naar huis. Niet alleen door de gewonnen prijzen maar ook door alle nieuwe vrienden die zij hebben gemaakt. Tijdens de World Games is er een hecht team ontstaan en zijn er vrienden voor het leven gemaakt.


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


30 juni 2023 – Rachel Volle bijgenaamd Roman-Richardson